OSN schválila peníze na soudy námořních pirátů

New York - Skupina 10 zemí OSN schválila v pátek dotaci 2,1 milionu dolarů pro speciální fond, z něhož se budou financovat projekty na pomoc Somálsku a sousedním zemím, které se snaží pohnat před soud námořní piráty. „Pirátství u břehů Somálska je hrozbou pro region i pro celý svět,“ uvedl předseda skupiny Lynn Pascoe. Podle jeho slov musí být soudní stíhání podezřelých pirátů základním prvkem mezinárodní strategie k vyřešení tohoto problému.

Fond by měl především podpořit fungování soudních institucí, u nichž by byli podezřelí z pirátství souzeni. Je jich nedostatek a nejsou ani materiálně, ani personálně dobře vybaveny. Počítá se ale také s výstavbou nutných věznic, jakož i s osvětovou kampaní, která by v médiích ohrožených zemí varovala před piráty.

Fond byl vytvořen v lednu kontaktní skupinou OSN pro pirátství u somálských břehů. Nad jeho hospodařením dohlížejí Džibutsko, Egypt, Francie, Německo, Řecko, Keňa, Marshallovy ostrovy, Norsko, Somálsko a Spojené státy.

Námořní lupiči podél tři tisíce kilometrů dlouhého somálského pobřeží vytvořili síť dobře vyzbrojených základen a vzhledem k faktickému bezvládí v Somálsku mají při útocích v Adenském zálivu a v západní části Indického oceánu takřka volnou ruku. Loni měli na svědomí více než polovinu ze všech 406 nahlášených pirátských útoků.