USA vyzvaly Írán, aby propustil vězněné americké turisty

Washington – Bílý dům vyzval Írán, aby okamžitě propustil tři americké turisty zadržené loni v červenci. Dva z nich jsou ve velmi špatném zdravotním stavu a všichni se chystají zahájit protestní hladovku. O jejich stavu informovali švýcarští diplomaté, kteří je mohli navštívit. Washington a Teherán diplomatické vztahy nemají. Írán tvrdí, že zadržení Američané jsou napojení na tajné služby.

Vězněnými jsou asi třicetiletí Shane Bauer, Sarah Sourdová a Josh Fattal. V říjnu trojici viděl také švýcarský diplomat. Americké zájmy v Íránu zastupuje Švýcarsko, protože Washington a Teherán diplomatické styky nemají.

„Děkujeme íránským úřadům, že povolily Shaneovi, Sarah a Joshovi, aby měli konzulární návštěvu. Jsme ale znepokojeni poté, co jsme se dozvěděli o jejich zdravotním stavu a jejich duševním stavu. Obáváme se, že jejich zdravotní stav se ještě zhorší, pokud se jejich případ rychle nevyřeší. Je nespravedlivé, aby nevinní občané trpěli v důsledku napětí mezi USA a Íránem,“ uvedly rodiny.

Teherán tvrdí, že Američané vstoupili na území islámské republiky nelegálně a s podezřelými záměry. Írán nedávno prohlásil, že vězněné Američany propustí výměnou za Íránce vězněné v USA. Americká diplomacie to však odmítla s tím, že Írán by měl americké občany neprodleně propustit, neboť jsou prý zadržováni „omylem“.

Vydáno pod