Slováci demonstrují proti novému dělení Tater

Bratislava - Náměstí Slovenského národního povstání v centru Bratislavy se z pátku na dnešek změnilo na stanové městečko s několika stovkami obyvatel. Milovníci přírody, Tater a turisté tak už druhý den protestují proti navrhovanému novému územnímu plánu Tatranského národního parku (TANAP). Jde o jeho rozdělení do několika zón s různou přísností ochrany přírody. Podle protestujících je cílem jen umožnit výstavbu nových hotelů a sjezdovek v dosud chráněných lokalitách Tater.

Návrh rozdělení TANAPu na zóny nedávno představilo ministerstvo životního prostředí. Plán kritizovali ochranáři, lesní odborníci i Slovenská akademie věd. Návrh podle nich nerespektuje hodnotu tatranské přírody a snižuje rozlohu území v nejpřísnějším režimu ochrany. Případné uvolnění pravidel by prý jen otevřelo cestu developerům k budování nových rekreačních zařízení.

Do protestního tábora na náměstí od pátku postupně přicházely desítky lidí, stany vyrostly pod sousoším partyzánů i na přilehlých chodnících. Většina z demonstrantů bivakovala v centru města poprvé, a proto je nejvíc rušila projíždějící auta, tramvaje nebo ranní čisticí čety s rachotícími vysávačkami nečistot.

Reportáž Olgy Bakové a Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

V Bratislavě se demonstrovalo už v březnu

Páteční první den protestu patřil promítání filmu Znovuzrození lesa a dlouhým diskusím. Dnešek si milovníci přírody krátí malováním, bude koncert, odpoledne by měli vystoupit představitelé společenského života, kteří se touto formou podpory hlásí už od pátku. Část účastníků se chystá na festival Hory a město, kde je jeden blok vyčleněn i pro Tatry. Protest by měl skončit večer kolem deváté. Již 14. března přišli ekologičtí aktivisté do Bratislavy žádat o zásadní změny v projektu nových zón TANAPu. Podepisovali se zde pod hromadné připomínky.  

Tatry
Zdroj: ČT24