Rusko vydalo kyrgyzského ministra vnitra do Biškeku

Biškek - Ruské speciální jednotky zadržely bývalého ministra vnitra kyrgyzské vlády Moldomusu Kongantijeva a dopravily ho do Biškeku. Teď je ve vyšetřovací vazbě. Právě jeho napadením začaly 6. dubna nepokoje, po kterých padla vláda. Akce dokazuje, že Moskva novou kyrgyzskou vládu podporuje.

Do Moskvy odcestoval Kongantijev, aby se zde zotavil z útoku ze 6. dubna, kdy ho napadl rozzuřený dav a ubil ho téměř k smrti. O den později došlo v Kyrgyzstánu k převratu. Ruské jednotky ale Kongantijeva dopadly, dnes byl převezen do Biškeku, kde skončil ve vazbě. 

Kyrgyzské úřady hned po převratu na bývalého ministra vnitra vydaly zatykač, stejně jako na bývalého premiéra Danijara Usenova a na Džanybeka Bakijeva, bratra svrženého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva. 

Vydáním Kongantijeva Moskva potvrdila své sympatie kyrgyzské prozatímní vládě. V samotném Kyrgyzstánu vyvolala zpráva o nuceném návratu svrženého šéfa policie nové napětí. V Biškeku se dnes u parlamentní budovy shromáždili stoupenci Kongantijeva k protestní demonstraci, podle kyrgyzských médií přívrženci bývalého ministra zablokovali silnici spojující dvě největší města země Biškek a Oš.