Ropná skvrna z potopené plošiny se stále zvětšuje

Washington - Zvětšování mohutné ropné skvrny v Mexickém zálivu, která má už 1500 kilometrů čtverečních, mají zastavit roboty na dálkové ovládání. Ekologickou katastrofu způsobila minulý týden exploze těžařské plošiny. Záchranné práce na hladině se navíc musely o víkendu zastavit kvůli počasí.

Příroda sama komplikuje boj o svou záchranu. Kvůli špatnému počasí museli záchranáři v Mexickém zálivu přerušit likvidaci následků ropné havárie z minulého týdne. Z vrtu pod plošinou Deepwater Horizon, která šla po výbuchu ke dnu, tak vytéká denně tisíc barelů ropy. Skvrna na hladině se neustále zvětšuje. Vítr ji zatím žene od pobřeží Louisiany, kdyby ho zasáhla, byla by to podle úřadů katastrofa. 

„Chceme udržet ropnou skvrnu co nejdál od pobřeží. Od prvního dne, kdy se havárie stala, říkáme, že jde o vážný případ a skvrna může být opravdu rozsáhlá,“ říká Mary Landryová z Pobřežní stráže Spojených států.

Obyvatelé New Orleansu mezitím uctívají památku 11 dělníků, kteří během neštěstí zemřeli. Dalších 115 se zachránilo. Mezi prvními na místě byli dva rybáři, kteří zachytili radiové volání o pomoc. „Do půlhodiny jsme byli na dohled plošiny, hořela a ozývaly se výbuchy, znělo to jako sonický třesk za stíhačkou. Bylo to strašidelné,“ popsal událost rybář Bradley Shivers. „Ti, co přežili, byli v šoku – mlčeli, nebo naopak křičeli. Byli jsme 800 metrů daleko a už jsme cítili žár,“ dodal další rybář Scott Russell. 

Příčina výbuchu stále není jasná, odborníci se přiklánějí k tomu, že šlo o lidskou chybu. Americké úřady bezpečnostní podmínky na plošině pravidelně kontrolovaly naposledy ještě v dubnu a nezjistily žádná pochybení.