Orbán chce oživit maďarskou ekonomiku

Budapešť – Budoucí maďarský premiér Viktor Orbán chce po převzetí vlády změnit dosavadní ekonomický a politický systém v zemi. Ekonomiku chce oživit hlavně snížením daní. Orbán, jehož strana Fidesz získala v nedělním druhém kole voleb dvoutřetinovou většinu v parlamentu, to dnes prohlásil na tiskové konferenci v Budapešti.

„Naším cílem v příštích měsících bude definovat nový hospodářský a politický systém a vybudovat je. S dosavadním daňovým systémem se hospodářství udusí. To se musí zásadně změnit,“ prohlásil dnes Orbán. Daňový systém musí být podle něj přizpůsoben sousedním státům, aby Maďarsko znovu získalo konkurenceschopnost.

Orbán odmítl naznačit jména ministrů své připravované vlády. Dokud ho prezident László Sólyom nevyzve k sestavování kabinetu, nebudou zveřejněna žádná jména očekávaných nových šéfů resortů, zdůraznil. Připustil, že své představy o jménech ministrů má, ale je na hlavě státu, aby v nejbližších dnech zahájila příslušné iniciativy, dodal.

Ideální schodek? Nula

„Budeme se radit s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a Evropskou unií, protože to jsou dvě instituce, které nám v uplynulých dvou letech pomohly,“ řekl podle AFP. „Nebudeme však akceptovat, pokud nám budou chtít diktovat, jak máme postupovat. Nejsou to naši nadřízení, ale naši partneři,“ zdůraznil.

Za ideální schodek veřejného rozpočtu označil „nulu, protože nikdo by neměl spotřebovávat víc, než kolik vydělá“. Žádné bližší podrobnosti, jak by chtěl k vyrovnanému rozpočtu dospět, ale neuvedl.

Splní Orbán velká očekávání Maďarů?

„Fideszu hrozí Obamův efekt, tedy že se velká očekávání mohou rychle změnit ve velké zklamání,“ obává se analytik Péter Krekó.

Drtivé vítězství pravice přineslo zničující porážku levici. Donedávna druhá nejsilnější strana v zemi se otřesla v základech. „Vedení přijímá odpovědnost a vyvodí důsledky. Vzdávám se předsednického postu a rezignaci nabídne celé vedení strany,“ prohlásila předsedkyně socialistů Ildikó Lendvaiová.