Bašír bude vládnout Súdánu dalších pět let

Chartúm – Súdánské prezidentské volby poznamenané bojkotem části opozice podle očekávání s přehledem vyhrála dosavadní hlava státu Umar Bašír. Ten je u moci od roku 1989 a byl zvolen na dalších pět let. Zůstává ve funkci jako jediná hlava státu obviněná mezinárodním trestním tribunálem z válečných zločinů. V jižním Súdánu bohatém na ropu vyhrál Salva Kiir s 93 procenty. Jih má podle mírového plánu za osm měsíců uspořádat referendum o odtržení. Zatím bude Kiir prvním súdánským viceprezidentem.

Kromě prezidentských voleb se konaly souběžně také volby parlamentní. Šlo o první celostátní pluralitní hlasování za posledních 24 let, které se v Súdánu konalo ve dnech 11. až 15. dubna. Jejich uspořádání bylo součástí mírové dohody, jež vedla v roce 2005 k ukončení 22leté občanské války mezi severem a jihem země.

Bašír přišel, viděl a zvítězil

Súdán slaví Bašírovo vítězství (zdroj: ČT24)

Súdánská národní volební komise dnes oznámila, že Bašír obdržel 68 procent hlasů voličů. „První je Umar Hasan Ahmad Bašír. Kandidoval a vyhrál,“ sdělil předseda volební komise. Volby jsou vnímány především jako důležitý test křehké súdánské demokracie před referendem o osamostatnění jižního Súdánu, které se má konat v lednu 2011.

V této nyní již poloautonomní oblasti hlasovala drtivá většina voličů pro kandidáta Súdánského lidového osvobozeneckého hnutí (SPLM) Salvu Kiira. Dřívější povstalec a prezident jižního Súdánu od roku 2005 se tak dočkal znovuzvolení - podle předběžných výsledků dostal téměř 93 procent hlasů. Očekává se, že Bašír a Kiir opět vytvoří vládní koalici. „Dovolte mi blahopřát prezidentu Umaru Bašírovi - a děkuji mu, že volby uspořádal v časovém limitu, na němž jsme se oba dohodli,“ prohlásil po vyhlášení výsledků Kiir.

Opoziční strany volby bojkotovaly

Volby poznamenal bojkot některých opozičních stran, které se neúčastnily parlamentních voleb v některých částech země. Kvůli podezření z podvodů stáhly dvě hlavní opoziční strany také své prezidentské kandidáty. Bašír, na kterého vydal Mezinárodní trestní soud zatykač kvůli odpovědnosti za masakry v provincii Dárfúr na západě země, tak měl poměrně snadné postavení.

Po skončení hlasování označila většina místních pozorovatelů volby za zmanipulované. Zahraniční pozorovatelé byli ve svém hodnocení opatrnější, uvedli nicméně, že hlasování zdaleka neodpovídalo západním měřítkům. Někteří zástupci mezinárodního společenství ale ocenili jeho relativně klidný průběh a zdůraznili nutnost připravit se na nadcházející referendum.

Vydáno pod