Vzdělávání slovenských Romů se stává i předvolebním tématem

Bratislava - Na vzdělávání dětí z romských osad v internátních školách na Slovensku, které prosazuje vládní strana Smer-SD, by bylo podle nevládního Institutu pro dobře spravovanou společnost (SGI) potřeba o 217 milionů eur více, než činí současné náklady. O potřebě zlepšit vzdělávaní dětí z nejchudších romských rodin se na Slovensku diskutuje dlouho. Nedostatečné znalosti jsou totiž jednou z příčin, proč si obyvatelé osad nedokážou najít práci a jsou odkázáni na sociální dávky. Vzdělávání Romů se stalo i jedním z předvolebních témat, připomíná zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš.

SGI považuje vzdělávání na internátech za mimořádně nákladné. Kdyby se v nich měli učit už žáci základních škol, bylo by podle institutu potřeba vytvořit místa pro asi 30 tisíc dětí žijících v nevhodných podmínkách. SGI při propočtu zohledňoval jen náklady na středoškolské internáty a dětské domovy. V domovech v současnosti žije asi 4000 dětí. Místopředseda vlády Dušan Čaplovič (Smer-SD) namítá, že se neplánuje plošné vzdělávání v internátech, ale jen tři či čtyři pilotní projekty.

Některé nevládní organizace úvahy o umisťování dětí ze základních škol do internátů opakovaně kritizovaly i bez přihlédnutí k jejich vysoké finanční náročnosti. Tento způsob vzdělávání podle nich v minulosti selhal ve Spojených státech i v Austrálii, kde se vlády pokusily změnit životní podmínky původních obyvatel. Vyjmout děti v nízkém věku z jejich rodin může způsobit, že se od nich odcizí a zároveň mohou narazit na odmítání ze strany většinové populace.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Na Slovensku existuje soukromé internátní osmileté gymnázium pro romské děti v Kremnici. Nahradilo podobnou školu, kterou pro nedostatek peněz zrušil v roce 2008 Banskobystrický samosprávný kraj.

Slovenští Romové
Zdroj: ČT24