ABC zveřejnila záběry z výcviku nigerijského „vánočního“ teroristy

Detroit - Americká televize ABC zveřejnila záběry nigerijského teroristy Umara Farouka Abdula Mutallaba při výcviku v táboře al-Káidy v Jemenu. Mutallab se s ostatními učí střílet na terč, kterým je židovská hvězda nebo britská vlajka. Třiadvacetiletý Nigerijec se neúspěšně pokusil o Vánocích odpálit nálož v letadle na lince Amsterodam - Detroit. Je obžalován ze šesti závažných trestných činů, mimo jiné z pokusu o vraždu a z pokusu o užití zbraně hromadného ničení. Hrozí mu doživotí, on však vinu necítí.

Na videu z výcvikového střediska al-Káidy cvičí islamističtí bojovníci, jak zasáhnout proti nepříteli. Trefují se do terče, na němž je Davidova hvězda, nebo do britské vlajky. Mezi cvičenci je vidět i přímo Umar Mutallab. Ten se nechává slyšet: „Nepřátelé jsou ve vašich zemích se svými armádami: židy, křesťany a jejich agenty. Bůh řekl, jestli se nebudeš bránit, čeká tě trest a budeš nahrazen.“ Potvrzuje tak, co už řekl vyšetřovatelům z FBI, že jsou tu další, jako je on, kteří budou útočit na západní cíle a USA. 

Video je nedatované a neví se, na jakém místě v Jemenu bylo natočeno. Jasné naopak je, že al-Káida v této zemi nabírá na síle. Svědčí o tom i napjatá bezpečnostní situace v hlavním městě Saná po pondělním sebevražedném atentátu na britského velvyslance. 

ABC zveřejnila záběry z Mutallabova výcviku (zdroj: ČT24)

Cílem Spojených států proto nyní bude, dopadnout všechny, kdo s Mutallabem v Jemenu trénovali zabíjení nevinných lidí. „To, co teď vláda zřejmě udělá, bude, že mu nahrávku ukáže a bude chtít, aby identifikoval všechny, kteří jsou tam s ním,“ říká Richard Clarke, bývalý člen bezpečnostní rady USA.

Islámský radikál Mutallab propašoval 25. prosince ve svém spodním prádle na palubu letadla z Amsterodamu do Detroitu silnou výbušninu, s níž se pokusil vyhodit letoun do vzduchu. Nálož ale nevybuchla, patrně kvůli závadě či kvůli atentátníkově chybě. Mladík při výslechu řekl, že výcvik získal od al-Káidy v Jemenu.

Umar Farouk Abdul Mutallab
Zdroj: ČT24