Slovenský parlament přijal „umírněný“ vlastenecký zákon

Bratislava - Slovenský parlament dnes přijal vládní návrh zákona na podporu vlastenectví. Mimo jiné všechny školy by měly od září vždy na začátku a na konci školního roku hrát státní hymnu a v každé třídě budou vystaveny preambule ústavy, státní vlajka a text hymny. Schválená norma je mírnější než návrh menší vládní Slovenské národní strany, který vetoval prezident Ivan Gašparovič a který dnes definitivně zákonodárci odmítli.

Vlastenecký zákon vyvolal protesty slovenských liberálních organizací a studentů, negativní ohlasy vzbudil i v zahraničí. Také dnes podle televize TA3 proti přijetí normy demonstrovali lidé především v řadě jihoslovenských měst a obcí, kde žije početná maďarská menšina. Odpůrci zákona odmítají nařizované vlastenectví. To by se podle nich mělo budovat přirozeným způsobem.

Přijetí vládního návrhu zákona, který v pondělí premiér Robert Fico nečekaně představil, vyvolal spor mezi premiérem a koaliční SNS. Nacionalisté se spojili s opozicí a zablokovali hlasování o programu parlamentní schůze. Po kuloárových jednáních předseda SNS Ján Slota po poledni oznámil, že jeho strana blokádu končí a podpoří vládní návrh zákona. „Důležité a podstatné je to, co má zákon ve svém obsahu – má 85 procent toho, co měl náš návrh zákona,“ uvedl po hlasování Slota.

Podle Ficova zákona se bude hrát hymna ve školách jen na začátku a na konci školního roku. Slib věrnosti státu, který by museli skládat státní úředníci, Ficova verze neobsahuje. Státní symboly budou v každé třídě – podřídit se musí í církevní a soukromé školy. A podřídit se musel i zákon. „Premiér protlačil svou verzi ve zkráceném legislativním jednání. Tento krok je podle zákona možný jen v případech ohrožení lidských práv a svobod, bezpečnosti státu nebo při hrozbě ekonomických škod pro stát. Je zřejmé, že vlastenecký zákon do žádné z těchto oblastí nespadá a že jde o předvolební tah,“ uvedla slovenská zpravodajka ČT Olga Baková.

Slovenská ústava
Zdroj: ČT24
Vydáno pod