Nejvýkonnější laser světa má stát v Dolních Břežanech do roku 2015

Praha - Centrum s nejvýkonnějším laserem na světě by mělo v Dolních Břežanech u Prahy stát v roce 2015. Osazenstvo vědeckého centra bude mezinárodní, více než polovina odborníků bude z České republiky. Projekt celkem zaměstná přes 300 expertů. Středisko bude řízené na evropské úrovni. Informoval o tom koordinátor projektu ELI (Extreme Light Infrastructure) Bedřich Rus. V Praze se v pondělí a v úterý koná setkání mezinárodních vědeckých kapacit s cílem určit oblasti vědy a výzkumu, kde se laser nejlépe uplatní.

„Pokud vše půjde podle plánu, měla by výstavba začít v polovině roku 2011. Hrubá stavba by měla být dokončena v první polovině roku 2013,“ řekl Rus. Následně budou odborníci osazovat laboratoře laserovými a dalšími technologiemi. „Celá laboratoř bude zprovozněna v druhém pololetí 2015,“ dodal Rus. Nejvýkonnější laser světa má být využitelný při zkoumání buněk nebo terapii nádorů. Další dvě laserová centra mají vzniknout v Rumunsku a Maďarsku.

Výstavba ELI přinese šanci pro mnoho českých podniků. „Počítáme s tím, že vývoje velmi moderních zařízení, která tam budou umístěna, se zúčastní řada českých firem z oboru optiky, laserů, mikroelektroniky a podobně,“ uvedl Rus. Vědci tak budou přímo spolupracovat se špičkovým českým průmyslem.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Stavba laserového centra patří mezi celkem 38 vědeckých projektů, které mají velkou šanci získat 28 miliard korun z fondů Evropské unie. Ministerstvo školství na počátku dubna zveřejnilo názvy všech projektů, které prošly náročným mezinárodním hodnocením a postupují do závěrečné fáze posuzování. Je mezi nimi také například institut na výzkum biomateriálů nebo superpočítačové centrum.