Německo otevírá první větrnou farmu na moři

Berlín - Německo má první větrnou farmu na moři. Právě ji slavnostně spouští do provozu. Větrná elektrárna Alpha Ventus zatím stála 250 milionů eur a bude poskytovat dostatek energie pro 50 tisíc domácností. Elektřinu bude vyrábět zatím 12 obřích turbín, ale jejich počet časem poroste.

Německo má větru dost a v porovnání s Českou republikou ho na svém území i hojně využívá. Teď využije Německo i sílu větru na otevřeném moři. V Severním moři, 45 kilometrů od pobřeží, vyrostl obrovský park větrných turbín.

Projekt byl ovšem složitější, než se původně myslelo. Povolení získaly společnosti EWE, E.ON a švédská Vattenfall už v roce 2001. Fungovat začíná elektrárna teprve teď. I přes těžkosti mají energetici s místem velké plány. „Tady shromáždíme první zkušenosti a využijeme je při stavbě dalšího projektu, už připravujeme druhý mořský větrný park,“ říká předseda společnosti EWE Werner Brinker.

Jen na místě větrné farmy Alpha Ventus vyroste v příštích 10 letech 400 nových turbín. Teď je jich tu zatím jen 12. Ralf Lamsbach, ředitel projektu Alpha Ventus, popisuje: „Máme tu dva různé typy turbín na dvou typech dna. Stavba byla mimořádně náročná. Bylo tu až 350 lidí najednou na 25 lodích.“

Práce na nové elektrárně se mnohdy mění v dobrodružství. Své o tom ví technik Volker Eilers. Ten si kvůli nové práci musel udělat pilotní průkaz. K elektrárně se totiž často kvůli vysokým vlnám lodí vůbec nedostane, létá proto do práce vrtulníkem. Navíc mu investoři museli zaplatit i kurz přežití na moři. 

Stavba vznikla v drsných podmínkách kvůli energetickému potenciálu místa. A taky kvůli rozměrům, takoví obři mohli podle německých zákonů vyrůst jen daleko od pobřeží.

Alpha Ventus…

…je první německou větrnou elektrárnou na volném moři. Nachází se 45 kilometrů od německého pobřeží, severně od ostrova Borkum. Větrný park má 12 větrných turbín o výkonu 6-7 MW. Větrníky jsou vysoké 178 metrů, respektive 148 metrů nad povrchem moře, z pobřeží nejsou vidět. Vrtule mají v průměru 116 metrů. Vítr tu běžně dosahuje rychlosti orkánu.

Vydáno pod