Dvacet milionů liber za jedovaté čínské gauče

Londýn – Odškodné 20 milionů liber (585 milionů korun) vysoudilo 1 650 lidí, kteří si v Británii koupili čínské kožené gauče napuštěné toxickou chemikálií. Ta jim způsobila popáleniny, podráždění očí a potíže s dýcháním. Tyto jedovaté gauče jsou produktem čínských firem Linkwise a Eurosofa a obsahovaly dimethylfumarát. Ten se využívá proti plísním a Evropská unie její užívání loni zakázala. Tisíce zákazníků si podle listu Daily Mail stěžovaly na zdravotní potíže a aféra vyústila koncem roku 2008 v zatím největší žalobu týkající se ochrany spotřebitelů v Británii.

Britské obchodní domy, které gauče prodávaly, uznaly před londýnským soudem v pondělí nárok na odškodnění u asi 1 650 postižených. V případě dalších asi 3 000 lidí, kteří prý trpěli ještě závažnějšími zdravotními problémy, soud ještě pokračuje. Lékařům trvalo devět měsíců, než chemikálii identifikovali.

Česká obchodní inspekce na českém trhu ani v jednom případě prodej těchto nebezpečných gaučů nezjistila. Podle mluvčího inspekce Tomáše Vozába bylo v evropském varovném systému Rapex, pomocí něhož se nebezpečné výrobky stahují z unijního trhu, v minulosti několik upozornění na gauče s nebezpečným dimethylfumarátem. Například v roce 2008 byly nahlášeny z Velké Británie, Rakouska a Švédska.