Objev vakcíny proti klíšťatům se díky českým vědcům blíží

Praha - Skupina českých biologů udělala první krok k objevu vakcíny proti klíšťatům, která by mohla zachránit zdraví i životy tisíců lidí. Přišla totiž na to, co klíště spolehlivě zabije. Čeští vědci vůbec poprvé popsali hospodaření klíštěte s železem z krve a proti parazitům obrátili jako zbraň jejich vlastní metabolismus. Za vynález dostal jeho objevitel i prestižní cenu pro mladé vědce. Látka už se testuje na mexických kravách. Jestli se bude vakcína zkoušet i v Česku, závisí hlavně na penězích.

Největší zbraní a teď možná i největší klíštěcí záhubou je krev. Čeští vědci vůbec poprvé popsali hospodaření klíštěte s železem z krve a proti parazitům obrátili jejich vlastní metabolismus. Nabourali klíštěcí trávení. „Hůře sají, zasychají na hostiteli, nejsou schopna se dále vyvíjet, produkovat další generace,“ řekl Ondřej Hajdušek, oceněný vědec z Biologického centra AV ČR.

Testování vakcíny na mexických kravách bylo úspěšné

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Biologové odhalili v klíštěti látku s názvem Feritin 2. Tento protein přidají do vakcíny. Testované zvíře si proti němu vytvoří protilátky a ty posléze nabourají metabolismus přisátého klíštěte. „Klíště má problém, protože tento protein nemůže použít a špatně tráví krev. Ta je pro něj toxická,“ konstatoval Hajdušek. Biologové mají za sebou už i první testy na zvířatech. Vakcínu zkoumali na mexických kravách a v sedmdesáti procentech byli úspěšní, což se dosud nikomu nepodařilo.

Ondřej Hajdušek se za svůj objev dostal mezi pětici oceněných českých vědců do pětatřiceti let. „To je skutečně vynikající výsledek základního výzkumu, který je rovnou aplikovatelný do praxe. Je to výjimečný a pozitivní příklad,“ prohlásil porotce Jan Konvalinka. Vakcína by totiž mohla pomoci proti přenosu nemocí - klíště se přisaje, ale nákazu nestihne vůbec předat.

I přesto, že proti encefalitidě existuje očkování, ročně se v Česku nakazí asi tisíc lidí. Borelióza na svou vakcínu pořád čeká - za rok ji dostanou až čtyři tisíce lidí a číslo pořád roste.