Z Kandaháru prchají pracovníci OSN, připravuje se ofenziva

Kábul - Organizace spojených národů uzavřela své kanceláře v jihoafghánské provincii Kandahár a evakuovala své pracovníky do Kábulu. Afghánským zaměstnancům doporučila zůstat doma. V Kandaháru se v nejbližších týdnech schyluje k největší vojenské operaci od roku 2001. Několik hodin po oznámení odpálili povstalci na předměstí Kandaháru cisterny s palivem.

OSN má v Afghánistánu asi 1 100 zahraničních pracovníků, víc než polovina se jich teď přesunula do více střežených center. Mluvčí OSN v Afghánistánu Dan McNorton upozornil, že organizace se z Kandaháru nestahuje. Neupřesnil však, kolik lidí v místě zůstane. Většina zaměstnanců se přesunula do Kábulu. Někteří úplně odcestovali ze země. 

Kandahár je největším městem na jihu Afghánistánu a byl duchovní baštou extremistického hnutí Tálibán v době, kdy ovládalo většinu afghánského území před invazí v roce 2001 vedenou USA.   

Teprve před pár týdny skončila ofenziva amerických sil, jejímž cílem bylo vyčistit Kandahár od bojovníků Tálibánu. Toto hnutí má ale v dané oblasti stále ještě značnou podporu. Na léto je plánována další operace vedená Američany, na níž se má podílet i část z 30 tisíc posil, které americký prezident Barack Obama vyslal do Afghánistánu.