Střet policie a demonstrantů - v Bangkoku se zase střílí

Bangkok - Situace v Thajsku se už zase vyhrocuje. Na předměstí Bangkoku se střetl konvoj stovek protivládních demonstrantů s policejními kordony. Jeden voják zemřel, pravděpodobně ho zasáhla střela, kterou vypálil jiný člen bezpečnostních složek. Protestující se pak vrátili do centra Bangkoku, jeho blokáda pokračuje.

Severní předměstí Bangkoku zažilo chaotický střet. Jeden až dva tisíce opozičních demonstrantů se vydaly z centra do 50 kilometrů vzdáleného města poděkovat za podporu. Narazili ale na kontrolní stanoviště obsazené armádou a policisty. Stovka demonstrantů postupovala před vozidly proti policistům a strhla se bitka kamením, obušky a štíty. Pořádkové síly začaly střílet i gumové projektily a ostré náboje do vzduchu. Zbloudilý výstřel zabil vojáka, 18 lidí je zraněných. Boj ukončil až tropický liják. 

Demonstranti se vrátili na základnu v obchodní čtvrti Bangkoku. Tamní podniky jejich přítomností trpí od půlky března. 7. dubna byl vyhlášen výjimečný stav, ale na zklidnění situace neměl valný vliv. O tři dny později se vojáci pokusili centrum vyklidit, ale skončilo to 25 mrtvými a stovkami zraněných. Krev tekla znovu 22. dubna, kdy u protestního tábora vybuchl granát, který jednoho člověka zabil a 85 zranil.

V Bangkoku se opět střílelo (zdroj: ČT24)

Protivládní aktivisté obléhají metropoli už několik týdnů, požadují odstoupení premiéra Apchisita Vedžadžívy a okamžité vyhlášení předčasných parlamentních voleb. Demonstranti usilují o návrat expremiéra Tchaksina Šinavatry, který byl svržen poté, co byl obviněn z korupce a zneužívání moci. 

Thajský král Pchúmipchon Adundét v pondělí po téměř měsíc a půl trvající politické krizi vystoupil poprvé na veřejnosti a vyzýval ke klidu. Nemocný monarcha těšící se v zemi velké vážnosti to učinil v době, kdy se začalo stále otevřeněji hovořit o rýsující se občanské válce.

Thajská policie
Zdroj: ČT24/AP Photo