Sarkozy v Pekingu žehlí pošramocené vztahy

Peking – Usmíření mezi Paříží a Pekingem má po roztržce kvůli tibetské otázce z konce roku 2008 potvrdit nynější návštěva Nicolase Sarkozyho v Číně. Francouzský prezident ji dnes ráno zahájil prohlídkou bývalého císařského hlavního města Si-an na severu země. S čínským protějškem Chu Ťin-tchaem pak jednal o íránském jaderném programu a ekonomických otázkách - především o možnostech rozšíření vzájemné spolupráce při výstavbě jaderných reaktorů třetí generace na jihu Číny.

Chu hovořil dnes také o „nové stránce“ v bilaterálních čínsko-francouzských vztazích, které před dvěma roky zkomplikovala návštěva tibetského exilového duchovního vůdce dalajlamy ve Francii. Chu také poděkoval Sarkozymu za vyjádření účasti Číně po katastrofickém zemětřesení, které počátkem dubna zdevastovalo část západočínské provincie Čching-chaj a zabilo přes 2 000 lidí.

Oba prezidenti hovořili také o problematice íránského kontroverzního jaderného programu. Západ usiluje o zpřísnění sankcí proti Teheránu přes Radu bezpečnosti OSN, a k tomu potřebuje i pomoc Pekingu. Ten dal mlhavě najevo, že je do jisté míry tvrdšímu postupu proti Íránu přístupný, ale k ničemu se pevně nezavázal.

Rozhovor s Rudolfem Fürstem (zdroj: ČT24)

Prezidenti jednali také o možnostech rozšíření vzájemné spolupráce při výstavbě jaderných reaktorů třetí generace EPR na jihu Číny. Ke dvěma zde s pomocí francouzského koncernu Areva budovaným blokům, které mají být uvedeny do provozu za čtyři roky, by měly přibýt další dva. Příslušná smlouva by mohla být podepsána na podzim při chystané Chuově cestě do Francie. Dva jaderné reaktory prodala Areva Číně v roce 2007 za osm miliard eur (zhruba 204,6 miliardy Kč).

Sarkozy, který během návštěvy Číny zavítá také na začínající světovou výstavu Expo 2010 v Šanghaji, na společné tiskové konferenci s Chuem sdělil, že spolu hovořili také o možnostech vzniku „nového multipolárního měnového řádu“. Naznačil tím, že usiluje o čínskou podporu myšlenky rozvoje regulace mezinárodního obchodu v rámci skupiny G20, jíž Francie momentálně předsedá.

Nicolas Sarkozy na návštěvě Číny
Zdroj: ČTK/AP/Minoru Iwasaki