Kalifornie se snaží pomoci svým pacientům

Los Angeles - V kalifornském Los Angeles se opět mohli nepojištění a nemajetní lidé nechat zdarma ošetřit v rámci akce pořádané lékaři dobrovolníky. Miliony Američanů si totiž nemohou dovolit platit zdravotní pojištění, a tak třeba na zubaře prostě nemají. Změnit to má reforma prezidenta Baracka Obamy, ta ale začne platit až za čtyři roky.

Losangeleská sportovní hala, kde obvykle hrají rockové nebo basketbalové hvězdy, se na týden proměnila v největší polikliniku Ameriky. Dobrovolníci tu ošetřují lidi bez pojištění, které jinde odmítají. Jsou tu zdarma k dispozici brýle na počkání, mamograf, rentgeny, testy na cukrovku nebo zubaři. Jenom v Los Angeles je bez zdravotního pojištění dva a půl milionu lidí. Na stadionu jich za den ošetří něco přes tisícovku. Lidé čekali ve frontě už 14 hodin před otevřením.

Stan Brock, zakladatel organizace Remote Area Medical:

„Původně jsme chtěli pomáhat lidem v odlehlých částech světa. A skončili jsme u téhle obří akce uprostřed Los Angeles. To hodně říká o našem zdravotnictví.“

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Největší nával byl u vyšetření očí a zubařských křesel. Reforma zdravotnictví sice těmto lidem zajistí pojištění, naplno se ale rozběhne až za čtyři roky. Do té doby budou podobné akce v téhle hale větším trhákem než sportovní derby nebo rocková show.

V Santa Claře mají děti utrum s hračkami „od meka“

Kalifornie ale o zdraví svých občanů pečuje i jinak. V okrese Santa Clara například zakázali restauracím prodávat hračky jako doplněk k nabídce tučných jídel a sladkých limonád. Samospráva se tak snaží bojovat s dětskou obezitou. Řetězce rychlého občerstvení, které obvykle hračky nabízely v dětských menu, ale proti rozhodnutí protestují.

Děti podle úředníků vyhledávají nezdravá jídla mimo jiné proto, že je láká nabídnutá hračka, kterou k vysoce kalorickým potravinám v rychlém občerstvení dostanou. Nadváha je přitom u americké mládeže vážným problémem, obézní je každé páté dítě ve věku šest až 19 let.

Santa Clara nastavila přísné limity pro jídla, která jsou považována za natolik zdravá, aby k nim bylo možné hračku přibalit. Celé menu nesmí obsahovat víc než 0,6 gramu soli a mít víc než 485 kalorií. Omezit se také musí množství cukru, jímž jsou doslazovány podávané limonády. Podle mluvčího společnosti McDonald's ale úředníci zasahují do problému dětské výživy, o níž by měli plně rozhodovat rodiče.

Stan Brock
Zdroj: ČT24