První muslimská ministryně v Německu se uvedla skandálem

Berlín – O pořádný rozruch se hned první den ve funkci postarala dolnosaská ministryně sociálních věcí Aygül Özkanová. První německá ministryně tureckého původu se v rozhovoru pro časopis Focus vyslovila pro odstranění náboženských symbolů ze škol, a tedy i křížů. S tím narazila především ve své straně - Křesťanskodemokratické unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Po tvrdé kritice se ministryně za toto „nedorozumění a poranění náboženských citů“ omluvila.

Osmatřicetiletá právnička z Hamburku je současně první muslimkou ve vládním křesle v Německu. O své rodině, která do nové vlasti přišla v 60. letech, tvrdí, že nebyla v otázce víry nijak ortodoxní. Özkanová sama prý nikdy nemusela nosit muslimský šátek. V současné debatě o jejich zákazech ve školách se staví na stranu názoru, že do škol nepatří.

„Škola by měla být neutrálním místem. Dítě by se mělo umět samo rozhodnout, jak se bude nábožensky orientovat. Jsem tedy proti tomu, aby byly takové symboly ve školách přípustné,“ uvedla nová hvězda německé politiky. To samé ale podle ní platí i pro křesťanské symboly. „Na státní školy nepatří,“ konstatovala Özkanová.

Rozhovor s Bárou Procházkovou (zdroj: ČT24)

Od jejího názoru se okamžitě distancovali její spolustraníci v čele s dolnosaským premiérem Christianem Wulffem, který Özkanovou do své vlády přivedl. Její vyjádření mělo negativní odezvu i v Berlíně u kancléřky a předsedkyně CDU Angely Merkelové, která prostřednictvím svého mluvčího uvedla, že názor Özkanové nesdílí.