Ropná skvrna olizuje pobřeží, Louisiana vyhlásila výjimečný stav

Washington – Situace kolem úniku ropy v Mexickém zálivu se zhoršila, ropná skvrna zasáhne v dohledné době pobřeží Spojených států. Postižena by měla být hlavně Louisiana, ale také nejméně další dva americké státy. V Louisianě už vyhlásili výjimečný stav. V místě nedávno potopené těžební plošiny se dnes objevil nový únik ropy, a denně tak do moře teče zhruba 800 000 litrů ropy, což je asi pětkrát více, než byly dosavadní odhady, uvedla v noci na dnešek šéfka záchranných prací a místní pobřežní stráže Mary Landryová.

„Mysleli jsme si, že denně uniká tak 1 000 barelů ropy, ale teď to vypadá, že to může být až 5 000 barelů,“ uvedla admirálka pobřežní stráže Mary Landryová.

Skvrna se přibližuje k pobřeží stále rychleji. Meteorologové varovali, že nové větry mohou ropnou skvrnu zanést k pobřeží v pátek večer místního času (pátek odpoledne SELČ). Guvernér Louisiany Bobby Jindal však s odvoláním na nejmenované zdroje varoval, že se tak může stát již dnes, a požádal federální vládu o rychlou pomoc při ochraně pobřeží. Skvrna již zabírá plochu kolem 74 100 kilometrů čtverečních a v noci na dnešek byla asi 26 kilometrů od Louisiany.

Mary Landryová, admirálka pobřežní stráže:

„Louisiana, Mississippi, Alabama a Florida se snaží minimalizovat dopad na pobřeží. Pracuje na tom přes 1 100 lidí, zhruba 50 lodí a několik letadel.“


Záchranáři chystají sběrače ropy, bariéry, polštáře vsakující mastnou skvrnu. Jenže tradiční metody nestačí. Inženýři plánují stavbu velkého podmořského domu, který by unikající ropu zastavil. Zkusí vyhloubit druhý vrt, kterým by se do ropného ložiska vpravila těžká kapalina a zastavila tak únik ropy. Vrtání ale bude trvat dva až tři měsíce a po tu dobu by ropa dál vytékala do moře. 

Pokud se únik nepodaří zastavit, mohlo by do Mexického zálivu vytéct v příštích týdnech stejné množství ropy, jako při zatím největší ropné katastrofě v historii USA v roce 1989, kdy se u břehů Aljašky vylilo do moře z havarovaného tankeru Exxon Valdez přes 40 milionů litrů ropy, soudí odborníci. Dosud hovořili o maximálně 16 milionech litrů ropy.

K ekologické katastrofě se dnes vyjádřil i americký prezident Barack Obama, který prohlásil, že náklady na likvidaci skvrny by měla hradit společnost BP, která plošinu provozovala. Britská společnost se ale podle CNN hájí tím, že si plošinu pronajímala od společnosti Transocean. Ta je tak podle BP odpovědná za výbuch i za následný únik ropy.

Pobřežní stráž zapaluje ropu na hladině moře

Ve snaze zlikvidovat či alespoň zmenšit ohromnou ropnou skvrnu americká pobřežní stráž zkušebně zapálila její část. Stalo se tak ve středu večer místního času (dnes brzy ráno SELČ) na místě vzdáleném téměř 50 kilometrů od ústí řeky Mississippi. Čeká se na výsledky testu, aby se rozhodlo, zda v této praxi pokračovat.

Plavidla pobřežní stráže při podobných kontrolovaných požárech mají oddělovat několik částí ropy nehořlavými nornými stěnami a odtáhnout je na moře mimo hlavní skvrnu. Zde by měla ropu pomocí rozbušek podpalovat a nechat ji shořet. Hořící ropa sice také způsobí ekologické škody, ale nesrovnatelně menší, než když ropa zasáhne pobřeží.

Těžební plošina Deepwater Horizon společnosti BP z dosud neupřesněných příčin vybuchla 20. dubna a po dvoudenním požáru se potopila do moře. V okamžiku neštěstí na ní bylo 126 dělníků, z nichž 11 se nepodařilo najít a považují se za mrtvé. Podle BBC se hovoří o možné vině uživatelů plošiny, kteří mohli porušit některé předpisy.