Egyptské síly zabily čtyři palestinské pašeráky

Káhira – V pašeráckých tunelech mezi egyptským územím a pásmem Gazy zemřeli čtyři Palestinci, když do chodeb napustily egyptské bezpečnostní složky jedovatý plyn. Dalších šest lidí bylo údajně zraněno. Oznámili to představitelé radikálního hnutí Hamas, Egypt se k incidentu zatím nevyjádřil.

Palestinští lékaři ministerstva zdravotnictví Hamasu u obětí konstatovali smrt udušením. Šéf lékařů v nemocnici v Rafáhu, kam byli některé z obětí a zranění převezeni, však nemohl potvrdit, že se nadýchali jedovatého plynu. 

Představitelé egyptských bezpečnostních sil uvedli, že na severu města Rafáh na hranici mezi Egyptem a palestinskou enklávou byly tento týden zničeny čtyři tunely. Nemají však prý žádné zprávy o obětech. Užití jedovatých plynů mluvčí egyptského ministerstva zahraničí odmítl. „Je to zcela mylné,“ řekl. 

Nejmenovaný činitel zpravodajských služeb vysvětlil, že Egypt běžně nechává ústí tunelů vyhodit do vzduchu, aby do nich znemožnil vstup. Exploze a následný požár podle něj mohou v uzavřeném prostoru spotřebovat všechen kyslík a lidé se pak uvnitř mohou udusit.

Káhira je dlouhodobě pod tlakem Izraele a USA, aby zablokovala tunely pod hranicí s Egyptem, kudy pašeráci do pásma Gazy pašují zboží včetně potravin a oblečení. Pašují se zde ale i zbraně. Po násilném uchopení vlády v pásmu radikálním Hamasem v roce 2007 Izrael a Egypt uvalily na toto území přísnou blokádu, což vedlo k celkovému nedostatku předmětů základní potřeby.