Češi obvinění z únosu se nedostavili k thajskému soudu

Bangkok – Dva Češi, kteří byli v Thajsku obviněni z podílu na únosu Nizozemce, se nedostavili k registraci u soudu. Před týdnem se oba muži k činu přiznali a byli poté propuštěni na kauci. Není jasné, zda jsou oba ještě v Thajsku. Bude na ně zřejmě vydán zatykač.

Rozhodnutí soudu o propuštění na kauci minulý týden bylo vzhledem k závažnosti zločinu překvapivé. Česká konzulka v Bangkoku Božena Kunová navíc poznamenala, že v Thajsku není těžké sehnat si falešné doklady a vycestovat. Není tak jasné, kde oba muži nyní jsou. Jasné je jen to, že se nedostavili k registraci k soudu. Hrozí jim proto, že obžaloba bude kromě únosu rozšířena na další body, propadne zřejmě i složená kauce.

Pokud by muži uprchli do Česka, nebyli by vydáni zpět do Thajska, i kdyby zde byl vydán mezinárodní zatykač. České úřady totiž nemohou podle trestního řádu vydat své občany do zahraničí. Výjimkou je eurozatykač.

Teoreticky by ale muži mohli být stíháni v Česku. Podle trestního zákoníku se trestnost činu, který občan ČR spáchal v zahraničí, posuzuje podle českých zákonů a státní zástupce je podle trestního řádu povinen stíhat všechny trestné činy, o nichž se dozví. V takovém případě by ale zřejmě záleželo na ochotě Thajska předat případ do Česka.

Vydáno pod