V indicko-pákistánských vztazích se blýská na lepší časy

Thimphu – Premiéři Indie a Pákistánu Manmóhan Singh a Júsuf Ráza Gílání se sešli v bhútánské metropoli Thimpu během regionálního summitu zemí jižní Asie. Shodli se na obnovení mírových rozhovorů a na tom, že vztahy obou zemí je zapotřebí normalizovat. Je to jejich první setkání po devíti měsících. Indie a Pákistán jsou dlouhodobí rivalové a vzájemné vztahy se dostaly na bod mrazu po teroristickém útoku v Bombaji na podzim 2008. Potrestáním útočníků Indie podmiňuje obnovení mírových rozhovorů.

Obě země žijí v latentním nepřátelství od získání nezávislosti na Velké Británii před šesti desítkami let a dokonce spolu vedly i několik válek. Formální široký dialog vedly naposledy od roku 2004, avšak po bombajském atentátu, který si vyžádal na 170 mrtvých, byly rozhovory přerušeny.

Gílání svého indického kolegu ujistil, že Pákistán nedovolí, aby jeho území bylo využíváno k teroristickým aktivitám vůči Indii. Také urychlí soudní řízení s osobami podezřelými ze spáchání bombajských útoků, jež jsou zadržovány v Pákistánu.

Schůzka se podle pákistánského ministerstva zahraničí odehrála ve velmi přátelském ovzduší a je signálem, že obnovení dialogu nestojí nic v cestě. K tématům, jež obě země zaměstnávají, patří hraniční spory, jaderný arzenál či spory o Kašmír. Podle ministerstva zřejmě nikdo neočekával, že by v dialogu mohl nastat tak pozitivní obrat. Indické ministerstvo zahraničí bylo sice poněkud zdrženlivější, nicméně potvrdilo vůli Indie po dialogu a vyřešení problémů s Pákistánem.