Britští lékaři poprvé operovali srdce na dálku

Londýn - Lékaři na univerzitní klinice v britském Leicesteru vůbec poprvé operovali srdce dálkově ovládaným robotem. Arytmii sedmdesátiletému pacientovi upravili během hodinového zákroku. Lékaři, kteří ho prováděli, přitom vůbec nebyli přítomní na operačním sále. Předpokládá se, že prostřednictvím dálkově ovládaného robota bude možné operovat i na tisícikilometrové vzdálenosti pacienty v jiných městech i v jiných zemích.

Lékař Andre Ng, který ve středu uskutečnil operaci na univerzitní klinice v Leicesteru, aniž by byl přítomen na operačním sále, říká, že všechno šlo velmi dobře a nerovnoměrný srdeční rytmus sedmdesátiletého pacienta byl během hodiny upraven do normálu. „Překonali jsme svá vlastní očekávání a dosáhli jsme toho, co jsme si stanovili, ve velmi dobrém čase,“ dodal Ng.

Ng říká, že byl prvním lékařem na světě, který provedl tento typ operace na dálku na lidském pacientovi s pomocí dálkově ovládaného systému katétrové manipulace. Toto zařízení vyvinula americká společnost Catheter Robotics, která doufá, že v budoucnu bude možné provádět operace na dálku na pacientech po celém světě.

Operace srdce pomocí robota (zdroj: ČT24)

Andre Ng, kardiolog:

„Přínos robotického systému pro pacienta je, že pohyb katétru může být prováděn s velkou přesností. Očekává se, že další vývoj systému umožní složité postupy, které budou provedeny s větší efektivitou.“

Hlavní výhodou tohoto postupu je, že lékař na sobě při operaci nemusí mít těžké ochranné pomůcky proti radiaci včetně olověné „zástěry“, které jsou na operačním sále běžně vyžadovány kvůli radiaci. To, co se děje uvnitř pacienta, lékaři sledují pomocí rentgenu. Dlouhé a komplikované operace pak mohou znamenat, že se lékař unaví a nemůže se plně soustředit. „Protože jsem seděl mimo a nemusel jsem mít těžký olověný plášť, byl to skutečně velmi příjemný zážitek,“ dodal Ng. V budoucnu si prý umí představit využití na dálku ovládané robotické paže i v mnohem vzdálenějších podmínkách.

„Myslím, že v budoucnu bude určitě možné takhle operovat z jiného města anebo ještě na větší dálku - všechno, co je třeba, je spolehlivé spojení mezi dálkovým ovladačem, u nějž sedí lékař a robotickou paží, která je u pacienta,“ řekl Ng. „Pokud bude dostatečně spolehlivé spojení, pak můžete operovat z kteréhokoli místa na světě.“

Kardiolog Andre Ng operuje srdce na dálku robotem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod