Ekologická katastrofa v USA - ropná skvrna dosáhla pobřeží

Washington - Spojené státy čelí jedné z největších ekologických katastrof v historii. Obrovská ropná skvrna, která se šíří Mexickým zálivem, už dosáhla pobřeží amerického státu Louisiana. Ropa začala unikat do moře po výbuchu těžební plošiny. Plovoucí zábrany natažené na ochranu vzácných písčitých pláží a mokřadů nezafungovaly. Ropě mířící k pobřeží přes ně pomohly vysoké vlny. Americké státy Louisiana a Florida vyhlásily stav ohrožení, ohroženy jsou i břehy států Mississippi a Alabama. Americká ministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová a úřady státu Louisiana vyzvaly společnost British Petroleum (BP), aby proti šíření skvrny podnikala více. BP se předtím zavázala k náhradě všech škod.

Výběžky ropné skvrny, která se začala vytvářet pod hladinou oceánu, zasáhly pobřeží Louisiany. Tamní guvernér Bobby Jindal požádal vládu o uvolnění nejméně 6 000 příslušníků Národní gardy. Ti by měli pomoci s čištěním pobřeží. V místech největšího znečištění pokračovaly přes noc v práci flotily člunů, které se snaží co největší množství ropy udržet pryč od pobřeží. I tak ale ropa dorazila k břehům, zasáhla deltu Mississippi a navíc ohrožuje přírodní rezervaci Pass-a-Loutre, pět dalších přírodních rezervací a čtyři státy na břehu Mexického zálivu.

Stav ohrožení dnes vyhlásil v části státu i guvernér Floridy Charlie Cris. Týká se pěti pobřežních okresů na severozápadě státu v oblasti Panhandle. Tím má Florida automaticky zajištěnu státní pomoc, aby mohla čelit eventuální přírodní katastrofě. Ropná skvrna by mohla Floridu zasáhnout v pondělí.

Bude hůř: přijde vítr a v červenci začne hurikánová sezona

Úřady narychlo zahájily krevetovou sezónu. Rybáři tak mohou sklidit úlovek dřív, než bude pozdě. V dalších dvaačtyřiceti hodinách se zvedne vítr, stejně jako hladina moře. Zastavit ropu tak bude ještě těžší. V červenci navíc začíná hurikánová sezona. Co by se pak stalo s obří ropnou skvrnou, nechtějí místní ani domyslet.

Stále se přitom nedaří zavřít ventily vrtů na dně moře, takže do moře vytéká 800 tisíc litrů ropy denně. „Tohle je velmi závažná událost. Mám opravdu strach o životní prostředí Louisiany,“ řekl David Kennedy z Národního úřadu pro oceán a atmosféru.

Místní obyvatel John Gerger:

„Zápach ropy je u pobřeží stále silnější.“

Prezident Barack Obama řekl, že využije všechny prostředky k tomu, aby se problém podařilo dostat pod kontrolu. Náklady má ale podle něj hradit firma, které plošina patřila: „Za financování následků i jejich likvidaci je nepochybně zodpovědná společnost British Petroleum. Naše vláda přesto využije veškerých prostředků, aby se se situací vypořádala. A to včetně využití zdrojů ministerstva obrany.“

Ekologická katastrofa vypukla 20. dubna výbuchem ropné plošiny. Ta se po několikadenním požáru potopila do moře. Společnost stále pohřešuje 11 pracovníků, kteří z místa nestihli uniknout.

Washington zastavil otevírání nových ropných vrtů na území Spojených států, dokud nebude pod kontrolou současná havárie v Mexickém zálivu. Podle agentury Reuters o tom informoval poradce Bílého domu. Řekl, že se musí nejprve vyšetřit, co způsobilo ekologickou katastrofu - jednu z největších v dějinách Spojených států. Příčiny výbuchu plošiny totiž dosud nejsou přesně známy. Spekuluje se, že mohl selhat bezpečnostní ventil. Neštěstí ale mohl způsobit i náhlý přetlak ropy, která vystoupala z vrtu a na plošině vzplanula.