Francouzský exministr Pasqua dostal za korupci roční podmínku

Paříž – K ročnímu podmíněnému vězení byl dnes v Paříži za podíl na korupci odsouzen k ročnímu podmíněnému vězení francouzský senátor a bývalý ministr vnitra Charles Pasqua. V procesu čelil tento 83letý nestor místní pravice třem obviněním, uznán vinným byl jen z jednoho. Prokurátor pro něho ve čtvrtek požadoval čtyři roky vězení, z toho dva podmíněně. Pasqua jakékoli pochybení popíral.

Významný politik francouzské gaullistické pravice a nyní senátor za vládní Svaz pro lidové hnutí (UMP) se podle obžaloby provinil „pasivní korupcí“ a podílem na zpronevěře. Prokurátor ale ve čtvrteční závěrečné řeči uznal, že Pasqua nebyl veden žádnou touhou po zisku a osobním obohacení. Řekl však, že jeho vášeň pro politiku ho přivedla k tomu, že přestal vidět, kde jsou hranice politické bezúhonnosti.

Pasqua byl ministrem v 80. a 90. letech. Bývá označován za jednoho z politických mentorů nynějšího prezidenta Nicolase Sarkozyho. Zapsal se do povědomí veřejnosti svým odporem vůči politické integraci Evropské unie. Proti rozsudku se může odvolat, jako to udělal už loni v jiném procesu, na jehož závěr dostal rok vězení za přijímání úplatků při nelegálním prodeji zbraní Angole v 90. letech.

Francouzský senátor a bývalý ministr vnitra Charles Pasqua po vynesení soudního verdiktu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod