V Británii osvobodili učitele, který žákovi rozmlátil hlavu činkou

Londýn - Porota v britském Nottinghamu osvobodila padesátiletého učitele Petera Harveyho, který se loni v červenci v katolické škole v severoanglickém Mansfieldu nechal vyprovokovat čtrnáctiletým žákem, mlátil ho tříkilovou činkou do hlavy a křičel u toho zemři, zemři, zemři. Harvey, který byl před procesem osm měsíců ve vazbě, se již dříve přiznal k neúmyslnému těžkému ublížení na zdraví. Po čtyřdenním procesu, který vyvolal v Británii velkou pozornost, zprostila porota Harveyho obvinění z pokusu o vraždu.

Svědomitý a veskrze oblíbený učitel fyziky a přírodopisu se vrátil po několika měsících volna, které dostal, protože trpěl depresemi. Při procesu vyšlo najevo, že několik žáků vědělo, že se Harvey léčil, a chtělo ho vyprovokovat, aby jeho reakce mohli natočit videokamerou a nahrávku rozšířit po škole.

Na záběrech, které porota zhlédla, je zachycen čtrnáctiletý žák a notorický potížista Jack Waterhouse, jak během hodiny pobíhá po třídě a máchá kolem sebe pravítkem a laboratorním kahanem. Když ho Harvey napomenul, vulgárně mu odsekl „fuck off“. Harvey ho pak srazil na zem, vytáhl ze skříňky činku a několikrát ho s ní udeřil do hlavy s výkřikem „zemři, zemři, zemři“. Způsobil mu frakturu lebky. Žák byl pak pět dní v nemocnici. Britský deník The Sun na svých stránkách zveřejnil záběry žáků prchajících v hrůze po chodbě těsně po učitelově útoku.

Učitel je také jen člověk, jak říká profesor Matulka v Cestě do hlubin študákovy duše

Otec dvou dětí Harvey po zveřejnění verdiktu vyjádřil lítost nad bolestí, kterou žákovi způsobil. Soudce označil rozhodnutí poroty za „vítězství zdravého rozumu“. Oznámil také, že vzhledem k osmi měsícům stráveným ve vazbě Harveyho již neodsoudí za těžké ublížení na zdraví k trestu vězení, ale k veřejně prospěšným pracím, které by mu pomohly s jeho problémy.

Při soudu vyšlo najevo, že Harveyho si většina žáků vážila, ale že ho někteří z nich v posledních letech několikrát napadli, a to i u jeho domu. Stěžoval si pak kolegům, že učit je stále těžší a že se bojí, že někomu ublíží. Škola mu pak dala volno na léčbu.

Odbory učitelů se po procesu vyslovily proti tomu, aby žáci mohli mít ve škole mobilní telefony nebo kamery. Podle nich jednají mnohem agresivněji, když vědí, že jejich jednání může být natočeno.