Clintonová: Nepřímá jednání Izrael-Palestina začnou příští týden

Washington - Nepřímá jednání mezi Izraelem a Palestinci budou zřejmě obnovena příští týden. Oznámila to americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Zároveň vyzvala i k zahájení přímých jednání mezi oběma znesvářenými stranami a řekla, že zvláštní vyslanec USA pro Blízký východ George Mitchell se znovu vrací do oblasti. Spojené státy podle ní čekají na víkendovou schůzku výboru ministrů zahraničí Ligy arabských států (LAS) v Káhiře.

„Obnovení dialogu má zcela zásadní význam. Nepřímé jednání začneme příští týden,“ řekla Clintonová. Hlavní palestinský vyjednávač Saíb Irikát ale prohlásil, že začátek jednání ještě není hotovou věcí. „Vynakládáme všemožné úsilí, abychom tato jednání zahájili. Ale oficiální rozhodnutí učiní ministři zahraničí arabských zemí a výkonný výbor Organizace pro osvobození Palestiny (OOP),“ řekl Irikát.

Izraelská vláda na zprávu o chystaném obnovení nepřímých jednání zatím nijak nereagovala.

Hlavní překážkou zahájení nepřímých jednání je spor ohledně kolonizační politiky Izraele, který přivodil diplomatickou roztržku mezi Izraelem a USA a zatěžuje i vztahy mezi izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a americkým prezidentem Barackem Obamou. Palestinci podmiňují jednání s Izraelem zastavením veškeré izraelské výstavby na palestinském západním břehu Jordánu a ve východní části Jeruzaléma, kterou chtějí jako své budoucí hlavní město. To ale pravicově orientovaná, prokolonizační izraelská vláda odmítá.