Čeští studenti podruhé zvítězili na evropské přírodovědné olympiádě

Praha - Čeští středoškoláci vyhráli evropskou přírodovědnou olympiádu EUSO. Týmy složené z mladých chemiků, fyziků a biologů soutěžily ve švédském Goteborgu. Česko se EUSO zúčastnilo počtvrté. V prvním roce české týmy získaly dvě bronzové medaile, o rok později dvě stříbrné. Češi obhájili loňské vítězství a stali se podruhé za sebou absolutními vítězi, což se ještě nikomu nepodařilo. Češi obsadili i stříbrnou pozici. Finále olympiády se proto bude příští rok konat v České republice.

Zlatou medaili a absolutní vítězství získal tým studentů Lubomíra Grunda z Gymnázia v Zábřehu, Františka Petrouše z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích a Evy Vojáčkové z Městského víceletého gymnázia v Kloboukách u Brna. „Napětí bylo asi největší při samotném vyhlašování, při soutěži na něj nebyl čas,“ řekl Petrouš.

Také stříbrnou medaili vybojoval český tým složený ze studentů Stanislava Fořta z Gymnázia P. de Coubertina v Táboře, Ondřeje Háka z Gymnázia a SOŠ Hořice v Podkrkonoší a Lenky Čurnové z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích.

Čeští studenti vyhráli EUSO (zdroj: ČT24)

Letošního ročníku se zúčastnil rekordní počet studentů

„Soutěže se zúčastnilo 126 studentů z 21 zemí Evropské unie,“ řekla Jana Ševcová z Národního institutu dětí a mládeže. V dosavadní historii soutěže je to rekordní počet. Týmy vedli zkušení vysokoškolští učitelé z Pardubic, Hradce Králové a Prahy. Olympiády se za každou zemi účastní nejvýše dva tříčlenné týmy složené ze sedmnáctiletých a mladších fyziků, chemiků a biologů.

Soutěž byla založena v roce 2002 Irem Michaelem Cotterem na podporu vzdělávání v přírodních vědách. Cílem je oslovit co nejvíce mladých vědeckých nadějí, podpořit jejich odborný růst a vzájemné setkávání spojené se srovnáním znalostí a praktických dovedností. Zajímavé je, že zatímco většina zúčastněných zemí vysílá na EUSO studenty nejvyššího možného věku, v Česku se účastníci vybírají z úspěšných účastníků fyzikální, chemické a biologické národní olympiády.