Kořenové čistírny si poradí s léky i hormony

Praha - Klasickým čistírnám odpadních vod dělají problém především léčiva. Vodu dokážou dobře vyčistit od léků a hormonů rostliny. Čeští vědci zkoumají tyto schopnosti u konkrétních exemplářů a výsledky jsou nadějné. Možnosti využití rostlin jsou velmi široké, od průmyslu přes zemědělství až k čištění domovních odpadních vod. Biomasa z rostlin se navíc dá ekonomicky využít například na výrobu energie.

Květiny dokážou zbytky léků rozložit. „Rostliny dokážou prakticky všechno, samozřejmě je to vždy otázka typu látek, druhu rostliny a koncentrace,“ tvrdí Tomáš Vaněk z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR.

Kořenové čistírny můžou čistit vodu třeba pod nemocnicemi. Čeští vědci vyladili způsob, jak se rostliny dokáží vypořádat i s nebezpečným materiálem. „Již delší dobu se zabýváme výbušninami, samozřejmě z hlediska rostlin a chemie není výbušnina nic speciálního,“ uvedl Vaněk. Je to jen látka, kterou rostliny dokážou využít k životu.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Čistírna v rohu zahrádky

„Kořenová čistírna se dá uplatnit pro všechny typy odpadních vod, ale asi největší využití je pro malé zdroje,“ uvedl Jan Vymazal z České zemědělské univerzity. Za necelých 100 tisíc korun lze pořídit malou kořenovou čistírnu pro čtyřčlennou rodinu. Provozní náklady se mohou výrazně snížit i zemědělským farmám nebo obcím. Mokřadní čistírna pro obec s pěti sty obyvateli nepotřebuje mnoho místa. „Zabere plochu 2 500 metrů čtverečních účinné čistící plochy,“ upřesnil projektant kořenových čistíren Jaroslav Kršňák.

Rostliny se dají posléze využít i pro výrobu energie z biomasy. S tím počítají projekty velkých čistíren, které mají vyrůst na desítkách hektarů pod většími obcemi v Nizozemí.