Ochránci lidských práv se bouří proti diskriminaci v Arizoně

Washington - Hispánce znepokojil nový imigrační zákon státu Arizona, který je dosud nejpřísnější normou tohoto druhu ve Spojených státech. Legální imigranti podle něj u sebe musejí mít neustále dokumenty a policie musí vyslýchat každého, koho podezírá, že v zemi není legálně. Prezident Barack Obama normu odsoudil okamžitě poté, co vstoupila v platnost.

Proti vůli prezidenta vlastní země, proti vůli mexické vlády, ale po vůli svých republikánských stoupenců podepsala guvernérka Arizony nový zákon. Má zatočit s ilegální migrací ve státě, který je branou do USA pro pašeráky z Mexika. „Nemůžeme obětovat svou bezpečnost vražednému mamonu drogových kartelů. Nemůžeme nečinně přihlížet, jak drogová skladiště, únosy a násilí degradují kvalitu našeho života. Nemůžeme čekat, až destrukce překročí mezinárodní hranici k nám na sever,“ vysvětlila guvernérka Jan Brewerová, proč podepsala kritizovaný zákon.

Guvernérka řekla, že nemíní tolerovat rasovou diskriminaci ze strany policistů - to byla hlavní obava ochránců lidských práv. Dva tisíce demonstrantů ale nepřesvědčila. „Jedete autem a pořád se díváte přes rameno, jestli po vás náhodou nejde policie kvůli vaší barvě vlasů nebo pleti,“ obává se arizonský podnikatel Carlos Zavala.

Protiimigrační zákon v Arizoně (zdroj: ČT24)

Guvernérka se dostala do křížku i s Bílým domem. „To, že jsme nejednali odpovědně na federální úrovni, otevírá dveře nezodpovědnosti jiných. Mezi ně patří třeba snahy v Arizoně, podkopávající základní princip rovnosti, který jako Američané ctíme,“ kritizoval arizonský zákon Barack Obama.

Podpis protimigračního zákona zhoršuje i vztahy s Mexikem. „Zákon podepsaný guvernérkou Brewerovou nás nutí zvážit, jestli mají vzájemné dohody o spolupráci vůbec smysl,“ zlobí se mexická ministryně zahraničí Patricia Espinozová.

V Arizoně je ale atmosféra kvůli ilegální imigraci vypjatá. Rozjitřil ji i nejnovější případ zástupce šerifa pintalského okresu. Včera si z pouště zavolal vysílačkou pomoc, když ho útočnou puškou postřelil ilegální přistěhovalec. Očekává se, že otázka imigrace bude v podzimních volbách do Kongresu a části Senátu hrát důležitou roli.

  • Ilegální přistěhovalci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/966/96553.jpg
  • Mexická ministryně zahraničí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1617/161648.jpg