V Praze se poprali roboti o cestu do Švýcarska

Praha – V Praze se uskutečnilo klání studentských robotů. V rámci soutěže Eurobot bojovalo takřka 30 týmů o účast v evropském finále ve Švýcarsku. Součástí mezinárodního finále soutěže je i vědecká konference Eurobot 2010, jejímiž hlavními tématy jsou výzkum a vzdělávání v robotice. Hlavním cílem klání je výchova studentů. Soutěžilo se ve dvou kategoriích. Soupeřili roboti ovládaní na dálku a roboti, kteří se umí pohybovat sami.

Jednotlivé týmy mají své triky. Soupeří se s roboty na hřišti o rozměrech asi tři krát dva metry. Zápas trvá 90 sekund. „Finta je v tom, že ten robot ví přesně, kde je na hřišti a když to ví, ví přesně, kam má jet,“ řekl Jiří Iša z Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Ceny robotů se různí. „Jsou týmy, které jsou na začátku, a ty do toho dávají pár tisíc, ale jsou také týmy, které do toho jdou už poněkolikáté, seženou si sponzory a dávají do toho 50 až 60 tisíc,“ prozradil hlavní rozhodčí Pavel Ježek.

V Praze proběhlo klání Eurobot (zdroj: ČT24)

Pravidla jsou přísná

Dané jsou maximální rozměry, bezpečnost a k pohonu nebo orientaci se nesmí použít zvíře. „Což byl trochu problém, protože nám tady před chvílí létal čmelák a snažil se dostat do robotů, a to by bylo proti pravidlům,“ zmínil Ježek nečekanou událost.

Přesná pravidla se každý rok mění. Jiné je téma, počet robotů či velikost hřiště, takže i nově vzniklé týmy mají velkou naději na úspěch. „Každý rok měníme pravidla, takže každý rok se začíná od začátku,“ uvedl David Obdržálek z katedry softwarového inženýrství Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Jde o postup do Švýcarska a souboje jsou tvrdé. Roboti si předměty občas i kradou. „Vyzkoušejí si v praxi to, co slyšeli u tabule, a to už pak nezapomenou,“ dodal Obdržálek. O účast v závěrečném finále bojuje přes 300 týmů ve 26 zemích.