Vatikán převezme kontrolu nad kontroverzními Legionáři Kristovými

Řím - Papež Benedikt XVI. převezme pod kontrolu vlivný řád Legionářů Kristových, jejichž už zesnulý zakladatel, mexický kněz Marcial Maciel Degollado byl obviněn ze sexuálního zneužívání. Do jejího čela postaví delegáta z Vatikánu. Maciel založil řád Legionáři Kristovi v Mexiku v roce 1941. Řád, který po zveřejnění jeho činů žádal všechny o odpuštění, v současnosti působí ve dvacítce zemí, především v Latinské Americe, ale také ve Spojených státech a ve Španělsku.

Římskokatolická církev „má pevnou vůli doprovázet a pomáhat řádu v cestě očisty, která ho čeká“. Benedikt XVI. brzy stanoví podrobnosti pomoci, která začne tím, že jmenuje zástupce, uvedl Vatikán.

Církev chce také prý pomáhat obětem sexuálního zneužívání a diktátorských praktik, které v této ultrakonzervativní organizaci panovaly. Řádu, který je zvláště aktivní v Mexiku a v Římě a má svou univerzitu, vládl kněz pevnou rukou do ledna 2008, kdy ve svých 87 letech zemřel.

Po jeho smrti se ukázalo, že udržoval vztah s jednou ženou, s níž měl dceru. Již za svého života musel Maciel čelit obviněním ze sexuálního zneužívání. V roce 2006 se podrobil disciplinárnímu řízení kvůli zneužívání seminaristů a mladých kněží ve 40. a 50. letech. Kněz vždy všechna obvinění odmítal.

Podle dnešního prohlášení Vatikánu ale jeho „objektivně nemorální chování potvrzené nezpochybnitelnými svědectvími“ dokazuje, že se dopouštěl i opravdových zločinů a „vedl život bez skrupulí a pravověrného náboženského cítění“.