New York unikl teroristickému útoku

New York - Newyorská policie našla v sobotu výbušniny v podezřelém automobilu zaparkovaném v centru New Yorku. Šlo o nastraženou bombu, která selhala. Několik ulic v oblasti Times Square bylo uzavřeno. K ohledání nálože byl nasazen robot. Motiv možného připravovaného atentátu policie nezná. Davy lidí policejní manévry sledovaly a fotografovaly zpoza policejních kordonů, mnozí turisté se dobře bavili. Podle starosty New Yorku Michaela Bloomberga město díky pozornosti obyvatel a policie uniklo velké tragédii. Prezident Barack Obama ocenil rychlý zásah policie.

Ve sportovním nissanu zaparkovaném na 45. ulici v rušné části Manhattanu byly výbušné látky, benzin, propan, ohořelé dráty a také spínač. „Nálož byla vyrobená ze zábavní pyrotechniky, kterou si můžete koupit v Pensylvánii a zavézt ji do New Yorku, a napojení na roznětku – řekněme, že vypadalo amatérsky,“ informoval starosta Bloomberg.

Podle starosty Bloomberga stál automobil před budovou Bank of America. Kdo ho tam zanechal a proč, zatím policie neví. Bloomberg dodal, že na podezřelý vůz, z něhož se kouřilo, upozornil jízdního policistu prodavač triček, jenž je veteránem z vietnamské války. Policie poté v sobotu zhruba v 18:30 místního času (v neděli 00:30 SELČ) evakuovala několik bloků v okolí a dočasně bylo uzavřeno i několik linek metra.

FBI považuje událost za vážnou

Policejní zdroj uvedl, že od auta prchal muž. Z vozu se prý kouřilo, vycházely třaskavé zvuky a lehce se i zablesklo. Do vyprázdněných ulic jindy v této době rušného Manhattanu byli nasazeni silně ozbrojení policisté, spolu s nimi jsou na místě také agenti Ústředního úřadu pro vyšetřování (FBI). Paul Bresson z FBI řekl, že je záležitost považována za vážnou.

Pyrotechnici později auto zabezpečili a postarali se o to, aby jeho obsah již nikoho neohrožoval. Auto bylo ráno místního času odtaženo a po páté hodině (11. hodině SELČ) byl provoz v ulicích kolem Times Square obnoven. Evakuace trvala deset hodin. Pyrotechnici na místě z auta vyndali tři propanbutanové bomby a dva kanystry s benzinem. V autě byla také kovová schránka, která byla zřejmě nábojnicí a bude odpálena na bezpečném místě.

Michael Bloomberg, starosta New Yorku:

„Máme velké štěstí. Díky ostražitosti Newyorčanů a profesionalitě policistů jsme unikli pravděpodobně smrtelné události.“

Podle šéfa newyorské policie Raymonda Kellyho bylo v autě téměř 40 litrů benzinu ve dvou nádržích a ohňostroje. Ve voze se také našla zbraň s upilovaným číslem. Policisté zatím nemají k dispozici záběry z kamer, na nichž by byl zachycen člověk, který autem přijel a zaparkoval ho. Policie se nyní snaží získat další kamerové záběry osoby nebo osob, které auto na místo dovezly. Zatím má jeden, na němž je vidět nissan jedoucí západně od 45. ulice.

Nálož byla ve voze Nissan Pathfinder, jehož poznávací značka se neshoduje s registračním číslem. Automobil byl údajně zaparkován poblíž divadla, které uvádělo muzikál Lví král. Vozidlo bylo zaparkováno na rohu 45. ulice a 7. třídy. V uzavřené oblasti je sedm divadel, představení v několika z nich v sobotu začala s asi půlhodinovým zpožděním, ale zrušena nebyla.

Newyorská policie vykonala „úžasnou práci“, sdělil prostřednictvím prohlášení Obama. Požádal poradce na terorismus z ministerstva pro vnitřní bezpečnost Johna Brennana, aby newyorské policii tlumočil připravenost vlády poskytnout podporu.

Incident měl smrtící potenciál, a New York štěstí. Americká policie je od teroristických útoků z 11. září 2001 v pohotovosti. Loni zmařila spiknutí, jehož cílem mělo být newyorské metro.

  • Starosta New Yorku Michael Bloomberg autor: AP Photo, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1618/161748.jpg
  • Lidé v centru New Yorku sledují policejní manévry autor: AP Photo, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1618/161716.jpg
Vydáno pod