Štrbské pleso vysychá, nikdo neví proč

Bratislava – Ochránci přírody řeší ve Vysokých Tatrách záhadu. Ze Štrbského plesa se ztratila voda, hladina jezera klesla oproti loňsku téměř o metr. Slovensko teď zkoumá, kdo za to může a jak ztrátám vody z plesa zabránit.

Když letos na jaře roztál na Štrbském plesu led, bylo hned jasné, že v jezeru chybí voda. „Viděl jsem mnoho pohlednic ze Štrbského plesa za posledních sto let, ale skály, které jsou teď vidět, na žádných z těchto fotografií nejsou,“ popisuje Pavol Kráľ ze Státních lesů TANAP.

Štrbské pleso zná jako málokdo, natočil o něm několik filmů. Připouští, že tuto zimu napadlo v Tatrách nejmíň sněhu za posledních dvacet let. Za úbytkem vody z plesa ale podle něj nemusí být jenom příroda. „Jeden z vlivů je zasněžování, dalším je například narušení morény rekonstrukcí hotelu Kempinski,“ uvažuje Kráľ.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Provozovatelé sjezdovek i přesto, že tuto zimu museli zasněžovat více než v minulých letech, tvrdí, že z jezera neodebrali víc vody, než mají dovoleno. Zodpovědnost odmítají i stavebníci. „Práce skončily před dvěma lety, dosud se nic neprojevilo, moréna se nenarušila hlouběji, než je hladina,“ brání se manažer skupiny J&T Igor Rattaj.  

Meteorologové i ochranáři doufají, že v nejbližších týdnech spadne dost srážek na to, aby znovu Štrbské pleso naplnily. V opačném případě by totiž byly ohroženy rekreační aktivity u jezera i samotný život pod hladinou.