K bombě v New Yorku se přihlásil Tálibán, nalezena další nálož

New York - K víkendovému pokusu o pumový atentát v New Yorku se na internetu přihlásila pákistánská odnož radikálního islámského hnutí Tálibán. Informaci přinesla agentura Reuters. Údajní původci zmařeného teroristického činu na webu tvrdí, že se tak chtěli pomstít za smrt dvou „muslimských mučedníků“. Mezitím našla policie ve Spojených státech další nálož. Byla umístěna nedaleko místa, kolem kterého vedla trasa pittsburského maratonu. Závěrečná část závodu musela být odkloněna.

Podle policie bylo výbušné zařízení nalezeno v neděli ráno místního času v mikrovlnné troubě na chodníku v Pittsburghu poté, co nejlepší běžci doběhli do cíle. Poslední úsek závodu pak byl pro zbylé běžce odkloněn. Přivolaní pyrotechnici použili k zajištění výbušniny speciálního robota. Závodu se zúčastnilo asi 5 000 lidí.

Odveta za zabití radikálů

Pokus o teroristický útok v New Yorku (zdroj: ČT24)

Plánovaný výbuch v New Yorku měl být pomstou za nedávné zabití dvou vůdců radikálního hnutí al-Káida v Iráku. „Pákistánský Tálibán se přihlásil k odpovědnosti za newyorský útok, aby se pomstil za dva muslimské mučedníky Bagdádího a Muhádžira,“ citují agentury stránku používanou islamisty.

Jde o dva hlavní vůdce irácké odbočky teroristické organizace al-Káida, kteří byli zabiti při společné operaci iráckých a amerických sil v dubnu. Jedním z nich byl šéf samozvaného Islámského státu v Iráku, Iráčan abú Umar Bagdádí, druhým Egypťan abú Ajúb Masrí, který měl také přezdívku abú Hamzá Muhádžir. Muhádžir v arabštině znamená přistěhovalec.