Kampaň k nejzajímavějším volbám za půl století pomalu končí

Londýn - V Británii končí předvolební kampaň. V posledních dnech podle průzkumů mínění mírně sílí podpora konzervativní strany, naopak vládnoucí labouristé ztrácejí. Necelé tři dny před volbami jsou ale šance hlavních stran stále vyrovnané. Vítěz je tedy stále nejasný, podle analytiků jde o nejzajímavější volby za posledních 50 let.

Průzkum ICM pro list The Guardian dává konzervativcům 33 procent hlasů a o pět procent méně liberálním demokratům a labouristům. Anketa institutu YouGov v deníku The Sun ukazuje na 34 procent pro torye, na 29 pro liberální demokraty a 28 procent pro labouristy. Podle těchto výsledků se zdá, že preference labouristů neovlivnilo extempore labouristického premiéra Gordona Browna, který minulý týden v soukromém rozhovoru urazil voličku, se kterou se předtím bavil. Stejně tak se ukazuje, že voliči jsou sice unaveni 13 lety labouristické vlády, ale toryové je zatím nepřesvědčili.

Mnoho lidí zůstává nerozhodnutých, podle průzkumů ještě čtyři z deseti voličů mohou změnit názor. Předáci hlavních stran se proto v závěrečné fázi kampaně ve frenetickém tempu zaměřují na nejvíce vyrovnané okrsky, které rozhodnou o osudu voleb.

Telefonát Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Vzhledem k jednokolovému většinovému systému se zdá, že žádná ze stran nezíská v parlamentu nadpoloviční většinu křesel potřebnou k sestavení vlády. Mohlo by se třeba také stát, že labouristé mohou mít nejvíc poslaneckých mandátů, i když skončí třetí podle počtu hlasů. V parlamentu se 650 poslanci je k vytvoření vlády zapotřebí většiny aspoň 326 poslanců. Pokud ji nikdo nezíská, má podle konvence - Británie nemá psanou ústavu - právo na první pokus o sestavení vlády úřadující premiér.

Šéf konzervativců David Cameron ale o víkendu prohlásil, že by se touto konvencí nemusel řídit a vyhlásil by vítězství, i kdyby nezískal rozhodující většinu mandátů. Stejně tak konzervativci dali najevo, že by se v případě, že by jim k nadpoloviční většině chybělo jen málo křesel, nesnažili dohodnout s liberálními demokraty, ale s několika severoirskými unionisty.