Podezřelý z pokusu o atentát v New Yorku byl dopaden a přiznal se

New York – Američtí vyšetřovatelé zatkli muže podezřelého ze sobotního nezdařeného teroristického útoku na newyorském Times Square. Jde o Američana pákistánského původu Faizala Šahzada - majitele auta, v němž byla uložena bomba. Vyšetřovatelé ho zadrželi, když chtěl odletět z New Yorku do Dubaje. Třicetiletý Šahzad se přiznal ke všem obviněním; po zatčení spolupracuje a poskytl cenné informace. Byl obviněn z pěti trestných činů a podle agentury Reuters přiznal, že v pákistánském Vazíristánu prošel výcvikem na výrobu výbušnin. Vyšetřovatelům ale řekl, že jednal sám a že není ve styku s žádnou radikální skupinou v rodném Pákistánu.

Šahzad byl obviněn z pokusu použít zbraň hromadného ničení, pokusu zabít a zmrzačit lidi ve Spojených státech, použití a vlastnictví ničivého zařízení, převážení výbušného zařízení a pokusu poškodit budovu, automobily a další majetek. V pákistánském Karáčí byli dnes v souvislosti s případem zadrženi další lidé, údajně šlo o členy Šahzadovy rodiny.

Pákistán slíbil, že bude při vyšetřování spolupracovat. Prezident Barack Obama dnes uvedl, že americké úřady případ spravedlivě vyšetří a že prověří možné mezinárodní souvislosti pokusu o pumový atentát.

Barack Obama:

„Tento incident je dalším vystřízlivěním a připomínkou časů, ve kterých žijeme.“

Šahzada agenti ministerstva vnitřní bezpečnosti a pracovníci celní a pohraniční správy zatkli čtvrt hodiny před půlnocí místního času, když se chystal ze země uprchnout. „Faizal Šahzad byl zatčen v souvislosti s pokusem o sobotní pumový atentát v New Yorku. Pan Šahzad, který je americký občan, byl zatčen na newyorském Kennedyho letišti, právě když se chystal nastoupit do letadla směřujícího do Dubaje,“ upřesnil americký ministr spravedlnosti Eric Holder.

Hlavní stopou v rukou vyšetřovatelů byl terénní Nissan Pathfinder, do něhož pachatel nastražil bombu. Dovedl je k původnímu majiteli, muži z Connecticutu, který ale sám podezřelý nebyl. Auto totiž před třemi týdny prodal právě Šahzadovi.

Federální, státní i newyorské úřady nyní pátrání rozšiřují i na možné vazby na zahraniční teroristické skupiny. K atentátu se v neděli na internetu přihlásila pákistánská odnož Tálibánu, ale vyšetřovatelé byli k této možnosti dosud spíš skeptičtí. Teď ale mění názor, zadržený se totiž nedávno vrátil z návštěvy původní vlasti.

Šahzad byl prý uzavřený člověk

Šahzadovi sousedé se shodují, že šlo spíše o uzavřeného člověka. Podle jedněch se choval normálně, podle jiných byl divný. Vyšlo také najevo, že nedávno přišel o dům v Sheltonu ve státě Connecticut, když přestal splácet hypotéku ve výši 200 tisíc dolarů. Poté se přestěhoval do Bridgeportu. Jeho dům dnes prohledala policie. Mimo jiné našla pytle s průmyslovým hnojivem a zábavní pyrotechniku totožné s těmi, jež byly použity při pokusu o útok. Podle své sousedky ze Sheltonu působil Šahzad jako rodinný typ. Spolu s manželkou prý mluvili málo anglicky a byli uzavření. Dvojice měla dvě děti - chlapečka a holčičku.

Šahzad se stal naturalizovaným americkým občanem 17. dubna 2009. Do Spojených států přijel v prosinci 1998 na studentské vízum. Americké úřady neměly k dispozici žádné informace, jež by naznačovaly, že Šahzad představuje hrozbu. Studoval na Jihovýchodní univerzitě ve Washingtonu a v roce 2000 přešel na Bridgeportskou univerzitu v Connecticutu. V dubnu 2002 získal zvláštní pracovní vízum udělované odborníkům. V říjnu 2008 oznámil úřadům, že si vzal za ženu americkou občanku Humu Asifu Mianovou.

Většinu loňského roku strávil v Pákistánu, kam odjel 2. června. Zpět se vrátil 3. února 2010. Podle listu The New York Times pobýval ve městě Péšávar, které je jedním z center výcviku bojovníků Tálibánu a jejich spojenců z teroristické sítě al-Káida.

Šahzad byl zatčen na letišti v New Yorku, když chtěl odletět do Dubaje. Stalo se tak na poslední chvíli, těsně předtím, než letadlo vzlétlo. Vyplývá to mimo jiné ze záznamu komunikace letadla s řídící věží, která se objevila na internetu. Na přítomnost podezřelého na palubě americké úřady upozornila sama letecká společnost. Muž prý byl na seznamu osob, které nesmějí na palubu letadla. Podle nepotvrzených informací se ale letadlo zřejmě nevracelo kvůli Šahzadovi, ale kvůli dvou jiným lidem, které vyšetřovatelé potřebovali vyslechnout. Stanice CNN později s odvoláním na zdroje obeznámené s případem uvedla, že Šahzad na palubě letadla nebyl a že byl zatčen, než do něj stačil nastoupit. Údajně se chystal odletět do Islámábádu.