Řekové stávkují, obsadili televizi i Akropoli

Athény - V Řecku začíná dvoudenní generální stávka státních zaměstnanců, kteří protestují proti novému plánu úsporných opatření, kterým chce řecká vláda snížit rozpočtový deficit během tří let o 30 miliard eur. Protivládní demonstranti už večer přerušili na dvě hodiny vysílání státní televize. 40 lidí budovu obsadilo a v živém vstupu se dožadovalo odchodu zástupců Mezinárodního měnového fondu ze země. Ráno dvě stovky aktivistů obsadily athénskou Akropoli.

Dnes brzy ráno obsadily asi dvě stovky aktivistů Akropoli v Athénách. Demonstranti oblékli historickou památku do protestních hesel. „Národy Evropy, povstaňte,“ stálo v řečtině a angličtině na obrovském transparentu. Demonstranti navíc vykřikovali hesla a mávali rudými vlajkami. 

Odboráři chtějí protestem vystupňovat svůj nesouhlas s úspornými plány, které vláda připravila jako podmínku dohody o rekordně vysoké mezinárodní finanční pomoci. Státy eurozóny a Mezinárodní měnový fond poskytnou Řecku během tří let 110 miliard eur, tedy skoro tři biliony korun. 

Výměnou za záchranný balíček musí Řecko výrazně snížit výdaje krachujícího státu. Proti škrtům a zvyšování daní se ale Řekové bouří. Ve středu se ke státním zaměstnancům přidají i pracující ze soukromého sektoru, kteří se společně zúčastní už páté celonárodní stávky v letošním roce. Odborové centrály, které stávku svolaly, zastupují zájmy 2,5 milionu zaměstnanců, ti představují polovinu řecké pracovní síly.

Proti chystaným opatřením dnes zahájili stávku státní úředníci a učitelé. Stávka, již třetí v pořadí, se dotkne také letecké dopravy, protože stávkují letoví kontroloři, pozemní dopravy, včetně městské, a námořní dopravy. Zavřeny jsou také nemocnice. 

Řecko by ale mělo být totálně paralyzované až zítra, kdy je vyhlášena generální stávka, letecké společnosti proto ruší veškeré zítřejší lety.

Stát obírá učitele, nebo učitelé okrádají stát?

Důvodnost protestů je v Řecku často diskutabilní. Třeba školství, ze kterého má podle úsporného plánu odejít 17 tisíc učitelů, se v zemi dá považovat za zářný příklad šedé ekonomiky. Vzdělání ve státních školách je sice zdarma, avšak je nedostatečné. Bez soukromých lekcí by se studenti na univerzitu nedostali, pro mnohé by znamenala nepřekonatelný problém i maturita.

A tak rodiče platí učitelům za odpolední doučování. „Tyto dodatečné platby se pohybují kolem tisíce eur, což znamená měsíční plat státního zaměstnance,“ uvedla překladatelka Soňa Dorňáková Stamu, která má v řecké škole dceru těsně před maturitou. Vystavování účtenek přitom není běžné, je tak nasnadě, že peníze, jež si učitelé vydělají, nikdy nezdaní.

Protivládní demonstranti přerušili v pondělí večer na dvě hodiny vysílání řecké státní televize. Asi 40 lidí obsadilo hlavní studio a vynutilo si živý vstup do vysílání. V něm demonstranti vyzvali k odchodu ze země zástupce Mezinárodního měnového fondu, kteří vyžadují po Řecku úsporná opatření výměnou za finanční pomoc. Demonstranti vtrhli do budovy televize pozdě večer a po rvačce s ochrankou se jim podařilo dostat do hlavního studia. V něm uvěznili několik novinářů a také ministryni školství Annu Diamantopulosovou, která měla vystoupit v diskusním pořadu.

Incident se podařilo ukončit krátce před půlnocí. Demonstranti ale odešli až poté, co si vynutili odvysílání svého prohlášení. Kromě odsouzení role MMF v něm protestovali i proti plánovanému propuštění 17 000 učitelů, které označovali za nespravedlivé. Propouštění je součástí vládních úsporných opatření.

  • Stávkující v Řecku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1621/162082.jpg
  • Batoh řeckého studenta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1625/162435.jpg
  • Demonstranti vtrhli i do budovy řecké televize, odkud se jim podařilo odvysílat prohlášení. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1625/162442.jpg