Žalobci žádají smrt bombajského teroristy

Dillí - Žalobci v procesu s jediným přeživším pachatelem útoků z indické Bombaje žádají nekompromisně jeho oběšení. V závěrečné řeči u soudu zaznělo, že 22letý Amir Kasab je vraždící stroj bez lidských emocí a bylo by výsměchem spravedlnosti, kdyby nedostal trest smrti. Včera ho soud shledal vinným z vedení války proti Indii, ve čtvrtek by měl zaznít trest. Kasab a jeho devět spolupachatelů rozpoutali koncem roku 2008 v Bombaji vraždění, kterému podlehlo přes 170 lidí.

Soud uznal Muhammada Amira Kasaba vinným ze všech 86 bodů obžaloby, včetně vraždy, vedení války proti Indii nebo držení výbušnin. Dvaadvacetiletý Pákistánec v listopadu 2008 kalašnikovem střílel do cestujících na bombajském hlavním nádraží. Při útocích, trvajících tři dny, zemřelo přes 170 lidí. O život přišlo i devět atentátníků, Kasab jako jediný přežil.  

Kvůli teroristickým útokům Indie s Pákistánem přerušila mírová jednání. Indie totiž z útoků vinila pákistánskou islámskou teroristickou organizaci Laškare tajjaba. Islámábád to nejdřív popíral, pak ale připustil, že byl útok z části plánován na jeho území. 

Soud určí bombajskému teroristovi trest (zdroj: ČT24)

Minulý týden se premiéři obou zemí sešli v Bhútánu a dohodli se na obnovení rozhovorů o normalizaci vztahů. Podle analytiků by to neměl ohrozit ani výsledek soudního procesu s Kasabem.