Obama prodloužil sankce proti Sýrii

Washington - Americký prezident Barack Obama prodloužil sankce proti Sýrii. Podle něj podporuje teroristické skupiny, snaží se získat zbraně hromadného ničení a je mimořádnou hrozbou pro americkou bezpečnost. Spojené státy nedávno zemi obvinily, že prodává vyspělé rakety Scud libanonskému radikálnímu hnutí Hizballáh. Sýrie to odmítá. Sankce na zemi poprvé uvalil prezident George Bush v roce 2004, označil ji tehdy za součást takzvané „osy zla“.

Už minulý týden kritizovala americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová politiku Sýrie, která podle ní dodává rakety do Libanonu. Obama teď označil zemi za hrozbu národní bezpečnosti. Prodloužil proto sankce namířené proti Damašku. 

Náhlé ochlazení vzájemných vztahů přišlo poté, co Obama v únoru jmenoval do po čtyřech letech nového amerického velvyslance v Sýrii. 

Americké sankce proti Sýrii zavedl v roce 2004 Obamův předchůdce George Bush, když zastavil vývoz některého zboží do Sýrie a zablokoval aktiva několika významným osobám. Obama je potvrdil už loni v květnu a letos stejný krok zopakoval.

Vydáno pod