Argentinský vojenský vůdce obviněn z vražd a mučení

Buenos Aires - Bývalý argentinský vojenský vůdce Jorge Rafael Videla byl obviněn z dalších 49 případů mučení, únosů a vražd. Obvinění se opírají o nové nálezy lidských ostatků. Videla, který vládl v letech 1976-1981, si už odpykává doživotní trest za porušování lidských práv z doby argentinské „Špinavé války“. V září ho čeká další proces za krádež 33 dětí politických odpůrců. V době vojenské vlády v Argentině zmizely a byly zavražděny desetitisíce lidí. Datum nového procesu ještě nebylo stanoveno.

Většina nových obvinění je spojena s objevem dalších obětí. Forenzní experti odhalili nová těla v neoznačených hrobech na několika hřbitovech v Buenos Aires.

Jendu z obětí identifikovali vyšetřovatelé jako Rolfa Stawowioka, Němce, který zmizel v 70. letech. Ten podle expertů zemřel na střelná zranění. Německý soud už vydal na Videlu zatykač a žádají jeho vydání. 

Videla byl za vraždy 66 lidí a mučení dalších 93 osob v roce 1985 odsouzen na doživotí. Jorge Rafael Videla byl 43. prezidentem Argentiny, vládl během „Špinavé války“ v letech 1976–1981. Za vlády Videly zmizely desítky tisíc lidí, mnoho z nich jich bylo zavražděno.