Američané zůstanou na Okinawě

Tokio - Američtí vojáci na Okinawě zůstanou. Japonský premiér Jukijo Hatojama ustoupil od svého předvolebního slibu, že tamní americkou základnu vystěhuje. Při návštěvě ostrova přiznal, že to nebude možné. Američané mají na Okinawě letiště a víc než polovinu ze 47 tisíc vojáků nasazených do Japonska. Obyvatelé Okinawy se proti tomu opakovaně bouří na demonstracích, při nichž účast dosahuje až ke 100 000 lidí.

Americké jednotky zůstávají v Japonsku díky smlouvě, která dává USA za povinnost zajistit bezpečnost souostroví. Na Okinawě působí přes 20 tisíc amerických vojáků. A to se nelíbí mnoha místním obyvatelům. Koncem dubna proti přítomnosti vojáků demonstrovalo téměř 100 tisíc Japonců. Ti tvrdí, že v okolí základny je vyšší míra kriminality, velké pobouření vyvolalo v roce 2008 znásilnění čtrnáctileté školačky jedním z vojáků. Obyvatelé si ale stěžují i na hluk, neboť jim nad hlavami létají americké vrtulníky. 

Podle dohody mezi Washingtonem a Tokiem z roku 2006 měla být americká základna přemístěna do méně zalidněné části Okinawy. Hatojamova vláda ale dohodu zmrazila a uvažovala o úplném odchodu Američanů. To ale dnes premiér označil za nemožné. 

Okinawa

Ostrovy, které dnes tvoří prefekturu Okinawa, nebyly původně součástí Japonska. V roce 1872 anektovalo Japonsko ostrovy jako svou kolonii a od roku 1879 tvoří samostatnou prefekturu.

Po konci druhé světové války a po bitvě o Okinawu byla prefektura po 27 let spravována administrativou Spojených států amerických, které zde vybudovaly několik svých vojenských základen. Zpět Japonsku byla prefektura předána 15. května 1972.