Británie pomalu míří k volebnímu patu

Londýn - Neuvěřitelně vyrovnané jsou šance tří britských nejsilnějších stran před čtvrtečními parlamentními volbami. S největší pravděpodobností volby skončí bez vítěze, patovou situaci předpovídají i poslední průzkumy veřejného mínění. Ty předpovídají vítězství konzervativců, kteří by ovšem neměli získat většinu. Situaci však mohou změnit doposud nerozhodnutí voliči, kterých jsou statisíce.

Předvolební průzkumy předpovídají konzervativcům Davida Camerona zhruba 33 procent, labouristé v čele s Gordonem Brownem a liberální demokraté Nicka Clegga by měli získat okolo 28 procent.

Cameron si je nicméně v podstatě jistý svým vítězstvím, což naznačil v několika rozhovorech. V nich plánoval, co udělá jako první, až se přestěhuje do Downing Street 10. Jeho straničtí kolegové se ho však snaží krotit a přesvědčit jej, aby nebyl tak sebevědomý a k volbám přistupoval s pokorou.

Poměr sil by však ještě mohlo zvrátit relativně velké číslo nerozhodnutých voličů, kterých by měly být statisíce. Na ty se politici snaží ještě na poslední chvíli zapůsobit a přimět je, aby jim dali svůj hlas. Podle předvolebních průzkumů by k volbám mělo dorazit okolo 60 procent lidí s volebním právem.

Televize překvapivě porazila „nová“ média

Velkou roli hrála v předvolebním boji opět média. Analytici dříve předpovídali, že podobně jako při volbách amerického prezidenta budou mít tentokrát rozhodující vliv „nová“ média včetně blogů a sociálních sítí. Nakonec se ale ukázalo, že klíčovou roli hrálo s přehledem relativně staré médium - televize. Způsobily to především předvolební debaty předáků tří hlavních stran, tedy kandidátů na premiéra. Pořádaly se v Británii poprvé a dopředu nikdo nevěděl, co od nich čekat.

Už po první debatě ale bylo jasné, že britské předvolební kampaně už nikdy nebudou stejné. Diskuze raketově vynesla do popředí předáka dosud opomíjených liberálních demokratů Nicka Clegga. Potvrdila také obavy poradců šéfa konzervativců Davida Camerona a labouristického premiéra Gordona Browna, kteří své šéfy varovali před tím, aby poskytli rovnocennou veřejnou tribunu Cleggovi, kterého podstatná část veřejnosti do té doby prakticky neznala.

Především se však tři televizní debaty staly jasnými osami, kolem kterých se kampaň otáčela. Dny před nimi eskalovaly v médiích i na setkáních s voliči přípravy, zatímco dny po debatách zaplnily analýzy a hodnocení. Podle některých zklamaných politických komentátorů na sebe strhly veškerou pozornost a odsunuly stranou vše ostatní. I když kampaň ještě neskončila, už teď panuje shoda, že televizní debaty zvýhodňují mladší, výřečnější a charismatičtější politiky (jako jsou Clegg a Cameron) před mediálně neobratnými představiteli, k jakým patří Brown. Podle některých názorů je rozhlasovým politikem v televizním věku.

Labouristé vyzývají k „taktické“ volbě proti toryům

Britští labouristé vyzývají voliče, aby hlasovali „takticky“ proti konzervativcům: ve volebních okrscích, kde nemají labourističtí kandidáti šanci, by měli jejich stoupenci hlasovat pro liberální demokraty. Navrhují to vedoucí představitelé labouristů - ministr pro Wales Peter Hain a Ed Balls, ministr školství a jeden z nejbližších spolupracovníků premiéra Gordona Browna. „Taktická“ volba byla v minulosti v Británii poměrně běžnou záležitostí, ale není běžné, že by k ní vyzývali přímo politici.