Tádžický prezident znovu zasahuje: tentokrát proti mobilům

Dušanbe - Z ulic a náměstí tádžické metropole mizí billboardy s reklamou mobilních operátorů a reklama na služby mobilních sítí zřejmě nebude ani ve vysílání státní televize. Důvodem je podle městské radnice pokyn prezidenta země Imomaliho Rachmona, který železnou rukou vládne Tádžikistánu od rozpadu SSSR a mobily v zemi nechce. Minulý týden nařídil tisku, aby vysvětlil obyvatelstvu škodlivost mobilů pro lidské zdraví. Operátoři prý kromě toho tahají lidem spoustu peněz z kapes - až sedminu měsíčního platu.

V Tádžikistánu je pevná telefonní síť víc než nedostatečná a mobilní komunikace se stala nejdynamičtějším odvětvím místního hospodářství. V hornaté zemi je to často jediná možnost spolehlivého spojení se světem.

Rachmon radami obyvatelstvu proslul. Svého času v zemi zakázal maturitní večírky a rozmařilé svatební a pohřební hostiny. V době krize doporučil spoluobčanům, aby se zásobili potravinami na dva roky dopředu. Každá tádžická rodina by si navíc měla podle prezidenta zakoupit akcie připravované mamutí Rogunské hydroelektrárny.

Právě rogunský projekt je podle místních novinářů možná skutečným důvodem tažení proti mobilům. Rogunská elektrárna, která má být největší v Asii, se potýká s nedostatkem investorů, který chce Rachmon řešit rozprodejem akcií obyvatelstvu a podnikům. Mobilním operátorům prezident uložil, aby zakoupili akcie za pět, ale raději za deset milionů dolarů. Tento plán se majitelům mobilních sítí ale nepovedlo naplnit.

Vydáno pod