USA popírají korupci při dodávkách paliva na kyrgyzskou základnu

Biškek - Spojené státy předloží veškeré účty spojené s nákupem leteckého paliva pro vojenskou základnu v kyrgyzském Manasu. Prohlásil to dnes na tiskové konferenci v Biškeku poradce prezidenta USA Michael McFaul. Reagoval tak na obvinění místního tisku, že Washington toleroval korupci při nákupu paliva a nakupoval předražené pohonné hmoty od mladšího syna svrženého prezidenta Bakijeva výměnou za zachování své základny v Kyrgyzstánu.

Obvinění z korupce, do níž měl být zapleten Maxim Bakijev, je dnes ve středoasijském Kyrgyzstánu kauzou číslo jedna. Bakijev junior údajně nakupoval u ruských dodavatelů se slevou letecké palivo, které pak za světové ceny prodával Američanům v Manasu. Přijít si tak měl na zhruba čtvrt miliardy dolarů (asi pět miliard korun). Maxim Bakijev nyní pobývá stejně jako jeho otec v exilu.

Spojené státy, které s podporou nového režimu na rozdíl od Moskvy několik dní váhaly, nad pletichami prezidentské rodiny podle kyrgyzského tisku zavíraly oči, aby nepřišly o manaskou základnu, která mnoha Kyrgyzům vadí. Základnu USA používají jako hlavní překladiště vojsk a materiálu směřujícího do Afghánistánu.

McFaul zároveň oznámil, že americká vláda zaplatí ještě dnes Kyrgyzstánu částku 15 milionů dolarů (asi 300 milionů korun) jako zálohu na nájemné, které každoročně Biškek inkasuje za základnu Manas. Jde zhruba o čtvrtinu roční ceny, dalších zhruba 67 milionů mají USA investovat do modernizace letiště. Americký diplomat kyrgyzským novinářům vysvětlil, že Spojené státy se dokážou obejít i bez Manasu.

  • Poradce prezidenta USA pro Rusko a Eurasii Michael McFaul autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1625/162498.jpg
  • Americká základna Manas v Kyrgyzstánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1625/162500.jpg