Himmler - pravděpodobně nejmasovější vrah světových dějin

Berlín - Heinrich Himmler, zapřísáhlý nacista, sice nesnesl pohled na krev, ale posílal jedním škrtem pera statisíce lidí do plynových komor a do koncentračních táborů. Až otrocky oddán Hitlerovi, přesto se na konci za zády vůdce snažil domluvit se Spojenci. Bez úspěchu. Na konci války se pak snažil dostat alespoň do britského zajetí. To už uspěl, nicméně při prvním výslechu se zhroutil a svou situaci vyřešil ampulí cyankáli. V Norimberku tak zůstala prázdná dvě místa – Hitler a Himmler, největší váleční zločinci chyběli.

Do své funkce říšského vůdce SS se Himmler nedostal díky svým květnatým proslovům jako mnoho dalších fašistických pohlavárů, ale zejména díky své oddanosti Adolfu Hitlerovi, svým organizátorským schopnostem a pro mnohé i neuvěřitelnou pracovitostí. 

Himmler byl ten, kdo v roce 1932 založil tajnou bezpečnostní službu SD, která sloužila ke sběru osobních údajů o vysokých činitelích třetí říše, jež měly v případě „nutnosti“ sloužit k jejich vydírání. Jeho jednotky vraždily za noci dlouhých nožů vysoké představitele a velitele „konkurenčních“ jednotek SA Ernsta Rhöma. Byl to on, kdo se o dva roky později stal velitelem všech bezpečnostních složek nacistického Německa včetně obávaného gestapa. Právě Himmler, kterého Hitler nazýval „věrným Heinim“, poté, co v roce 1941 v Hitlerově hlavním stanu padla poprvé slova „konečné řešení“, osobně zřídil první koncentrační tábor určený k masovému zabíjení. 

Jeho elitní černě oděné jednotky SS, které měly původně v počtu 100 mužů sloužit k Hitlerově osobní ochraně, se rozrostly do velikosti 35 divizí, čímž vážně konkurovaly i pravidelné armádě. Jednotky domobrany Volksturm a partyzánské oddíly Werwolf vznikly v roce 1944 taktéž z Himmlerovy iniciativy. V dubnu 1944, kdy i Himmlerovi bylo již jasné, že válku na dvou frontách nemůže Německo nikdy vyhrát, zahájil vyjednávání se západními Spojenci o separátním příměří a společně vedené válce proti SSSR. Hitler se však o jeho „vedlejších“ aktivitách dozvěděl, zbavil ho všech funkcí a nařídil mu domácí vězení. 

V květnu 1945 v hromadném zmatku a snaze všech německých vojáků uniknout před sovětskými zajateckými tábory se mu v přestrojení za řadového vojáka podařilo padnout do britského zajetí nedaleko Brém. Při prvním výslechu se však psychicky zhroutil a přiznal svojí pravou identitu. Prostřednictvím ampule cyankáli, kterou měl ukrytou v umělém zubu, pak ve své cele spáchal sebevraždu. 

Přesně v ten samý den, kdy si Himmler sám dobrovolně vzal život, britské jednotky zatkly nacistickou německou vládu velkoadmirála Karla Dönitze, kterého pak v Norimberském procesu odsoudili k 10 letům ve věznici Spandau v západním Berlíně.

Heinrich Himmler
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org
Vydáno pod