Peruánský Huascaran: Největší tragédie českého horolezectví

Lima – Největší tragédie v dějinách českého horolezectví se stala 31. května 1970 v peruánských Andách. Peru tehdy postihlo nejzhoubnější zemětřesení v historii, které zničilo 250 měst a obcí. Jeho následkem byl také pád kamenné laviny, která zavalila tábor českých horolezců na svazích Huascaranu. Původně se skupina libereckých horolezců chystala na Mount McKinley na Aljašce. Z politických důvodů však nedostala k výjezdu do USA nutný oficiální souhlas. Jako náhradní cíl byl vybrán peruánský Huandoy. Jenže změnou plánu peripetie neskončily.

Loď s materiálem se opozdila a zhruba 400 kg materiálu bylo během transportu ukradeno. K dovršení všeho se v průběhu prvních průzkumných cest 18. května v poměrně nenáročném terénu zřítil a na místě zabil nejlepší lezec celé výpravy Ivan Bortel.

Nakonec se Bortel stal jediným členem výpravy, jehož ostatky se vrátily zpět do Čech. Zbývajících čtrnáct účastníků expedice zvažovalo zastavení všech akcí a návrat, nakonec ale zvolili náhradní cíl, a to šestitisícovky Pisco a Huascaran, nejvyšší vrchol Peru.

Rozhovor s Alenou Horákovou a Jiřím Hladíkem (zdroj: ČT24)

Poslední květnový den však postihlo Peru zemětřesení o síle 7 až 9 stupňů Richterovy stupnice, které patří k největším nejen v historii Peru, ale na západní polokouli. Přírodní katastrofa zpustošila oblast o rozloze 83 500 km čtverečných.

Tábor expedice zcela pohřbila kamenná lavina

Téměř nebo zcela zaniklo 250 měst a obcí, zahynulo asi 75 tisíc lidí, dalších 50 tisíc bylo vážně zraněno a bez přístřeší zůstalo 200 tisíc lidí. Epicentrum zemětřesení se nacházelo v moři západně od přístavního města Chimbore.

Tábor expedice zcela pohřbila kamenná lavina. První zprávy o katastrofě oběhly svět ještě téhož dne. Osud české výpravy ale dlouho nemohl být potvrzen.

První horolezecká expedice, ze které se nikdo nevrátil

Poslední naděje se zhroutila 11. července, kdy předseda Peruánského klubu andinistů a vedoucí chilské záchranné expedice vyslovili hlubokou účast a oznámili, že všech čtrnáct československých a jeden chilský horolezec, který se nacházel v táboře expedice, se stali obětmi katastrofy.

Československé horolezectví tak získává smutné prvenství. Jedná se o první horolezeckou expedici, ze které se nikdo nevrátil.

Arnošt Černík, Milan Černý, Jiří Jech, Jaroslav Krecbach (ve 24 letech nejmladší člen výpravy), Miloš Matras, Ladislav Majsner, Milan Náhlovský, Bohumil Nejedlo, Zdeněk Novotný, Jiří Rasl, Svatopluk Ulvr a Václav Urban. Ve výpravě byli i fotograf Vilém Heckel, který byl ve svých 52 letech nejstarším členem výpravy, a akademický sochař Valerián Karoušek.