První osmitisícovku zvládli horolezci na první pokus a neplánovaně

Káthmandú - Na světě existuje 14 osmitisícových vrcholů (nejnižší z nich, Šiša Pangma, má 8027 metrů, nejvyšší je Mount Everest s 8848 metry nad mořem), které leží v Himálaji (devět) a Karákoramu (pět). Na první osmitisícový vrchol vystoupili francouzští horolezci Maurice Herzog a Louis Lachenal, kteří 3. června 1950 stanuli na vrcholu Annapurny I (8091 metrů nad mořem). Všech 14 velehor bylo poté zdoláno za 14 let, posledním pokořeným vrcholem byla v květnu 1964 Šiša Pangma. První osmitisícovka, kterou zdolali českoslovenští horolezci, byla Nanga Parbat, na které v červenci 1971 stanuli slovenští horolezci Ivan Fiala a Michal Orolin.

Na první expedici na Annapurnu bylo podle informací serveru Horolezecká abeceda pozoruhodné, že expedice francouzského Alpského klubu měla mnohem skromnější cíle, kterými bylo zmapovat přístupové cesty k Dhaulagirí a Annapurně, případně vystoupit na nižší hory v oblasti. Nakonec se však Herzogova výprava změnila v obrovský triumf francouzského horolezectví. 

Výprava, kterou Francouzi zorganizovali, byla vůbec první horolezeckou výpravou do centrálního Nepálu, neboť do té doby Nepál aktivity cizinců neumožňoval. Výstup na osmitisícovou horu byl proto více než nečekaný výsledek výpravy.


Výstup na Annapurnu si na své zopakování počkal dalších dvacet let, kdy stejnou výstupovou cestou stanuli na vrcholu členové britské vojenské expedice, ve stejném roce pak k hoře dorazila ještě druhá britská expedice s výrazně náročnějšími cíli. Dodnes však patří Annapurna k osmitisícovkám s nejmenším počtem úspěšných výstupů na vrchol. 

První zaznamenaný pokus o zdolání osmitisícové hory se udál již v srpnu 1896, kdy se Britové Albert Mummery a Norman Collie pokusili neúspěšně vylézt na Nanga Parbat. Mummeryho a dva Gurkhy ale tehdy zabila lavina. 

Mount Everest padl až o tři roky později

Po úspěchu na Annapurně byla jako druhá osmitisícovka zdolána o tři roky později Novozélanďanem Edmundem Hillarym a Nepálcem Tenzingem Norkejem nejvyšší hora světa Mount Everest, ve stejném roce ještě devátá nejvyšší hora Nanga Parbat. Další dvě dobyli v roce 1954, dvě o rok později, tři v roce 1956 a po jedné v letech 1957, 1958, 1960 a 1964. 

Ženy dobyly vrcholy 14 osmitisícovek za 24 let, od května 1974 do května 1998. Mezi nimi byla i Češka Dina Štěrbová, spolu s Američankou českého původu Věrou Komarkovou zdolaly jako první ženy v květnu 1984 Čo Oju. 

Prvním člověkem, který zdolal všech 14 osmitisícovek, byl italský horolezec Reinhold Messner. Svoji misi dokončil v říjnu 1986, kdy mu bylo 42 let. Nyní zdolalo všechny velehory již 22 lidí, mezi nimi od letoška i dvě ženy, Jihokorejka O Un-son a Španělka Edurne Pasabanová. 

Českoslovenští horolezci zdolali všechny osmitisícovky od července 1971 do května 1990, prvním Čechem byl Karel Schubert v květnu 1976 na Makalu. Z českých horolezců stanul dosud na největším počtu osmitisícovek Radek Jaroš, který jich zdolal devět. Osm těchto velehor má na kontě Josef Rakoncaj, který byl ale jako jediný na světě dvakrát na K2.