BP nasadila na potrubí kryt, příští dny budou rozhodující

New Orleans - Společnost BP umístila na potrubí netěsnícího vrtu v Mexickém zálivu kryt, který začal odvádět ropu do tankeru na hladině. Během příštích dnů se ukáže, nakolik nová technologie funguje. Odborníci ale upozorňují, že jde jen o dočasné řešení a že část ropy bude zřejmě do moře unikat i nadále. Trvalým řešením je pouze vyhloubení „odlehčovacích vrtů“ a zabetonování poškozeného vrtu zespoda. To ale nebude dokončeno dřív než v srpnu. Americká média mezitím zveřejnila šokující záběry ptáků zasažených ropnou skvrnou.

Trubice nasazená na kryt už začala skutečně surovinu čerpat na hladinu, zatím ale nejde přesně určit, jak velkou část unikající ropy se podaří do tankeru nabrat. „Rád bych, abychom zachytili přes 90 procent toho úniku. To je, myslím, s touto technikou možné,“ řekl šéf prací na vrtu Doug Suttles.

„Umístění krytu je další pozitivní vývoj v současné snaze BP zastavit únik,“ řekl velitel americké pobřežní stráže Thad Allen, který dohlíží na řešení ekologické havárie v Mexickém zálivu. „Bude ale trvat nějakou dobu, než budeme moci potvrdit, že tato metoda funguje, a posoudit, do jaké míry sníží uvolnění ropy do životního prostředí,“ dodal.

Společnost BP má důvod se snažit. Hodnota jejích akcií dál padá a firma s loňským ziskem necelých 14 miliard dolarů už za likvidaci následků jednu miliardu zaplatila. Deník Financial Times odhaduje, že celková částka za odstranění znečištění, odškodné a pokuty ji vyjde až na 20 miliard.

Ropa do moře uniká od výbuchu těžební plošiny Deepwater Horizon na konci dubna. Denně se do moře dostávaly dva až tři miliony litrů suroviny. Na hladině se vytvořila obří ropná skvrna, která ohrožuje americké pobřeží od Louisiany po Floridu.

ŽIVĚ: Kamera z místa úniku ropy

Americká média zveřejnila bezútěšné a šokující záběry ptáků zasažených ropnou skvrnou. Fotografie a videa z pobřeží státu Louisiana jsou dosud nejnázornějším dokladem rozsahu této havárie a jejích dopadů na přírodu.

Jde přitom o svým způsobem průlomové záběry. Ještě nedávno si fotografové a další novináři stěžovali na to, že jim americké úřady i společnost BP brání v přístupu do nejpostiženějších oblastí. Týdeník Newsweek v této souvislosti podotkl, že obrazové informace z místa jsou přitom klíčové pro to, aby se na problém i jeho řešení zaměřila pozornost veřejnosti. Pro tu dosud únik ropy v Mexickém zálivu, pravděpodobně nejhorší ekologickou katastrofu v dějinách Spojených států, symbolizovaly především záběry podvodní kamery na poškozené těžební zařízení, z něhož surovina uniká.

Na jednom ze záběrů, které zveřejnila například televizní stanice CBS News, je vidět pták na pobřeží Louisiany, jenž je promáčený ropou natolik, že se téměř nemůže hýbat a je bezmocnou hříčkou mořských vln. Na dalším lze pod nánosy ropy tušit pelikána. Populární americký internetový deník Huffington Post svou galerii aktuálních fotografií z Louisiany uvedl velkým titulkem „Zločin proti přírodě“.

Bobby Jindal, guvernér Louisiany:

„Ten pohled není jen srdcervoucí. Taky nás pořádně štve, že s tím nedokážeme nic dělat. Ti ptáci uvízlí v ropě ukazují, v jakém nebezpečí naše pobřeží je.“

  • Práce na zastavení úniku ropy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1704/170330.jpg
  • Pták na pobřeží Louisiany zasažený ropou z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu autor: Charlie Riedel, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1704/170303.jpg
  • Pelikán hnědý zasažený ropou autor: Charlie Riedel, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1703/170299.jpg
  • Pták zasažený ropou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1704/170331.jpg
  • Pták zasažený ropou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1704/170332.jpg
  • Pták zasažený ropou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1704/170333.jpg